Διαβάσαμε: Το Φθινόπωρο – Luca Ricci | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή των αλλαγών. Η εποχή λίγο πριν την φθορά και την πτώση. Η εποχή μετά τις διακοπές.

Στο πρώτο του μυθιστόρημα, ο Luca Ricci, μέσα από μια ελαφρώς σουρεαλιστική εμμονή, ξετυλίγει τη φθορά μιας σχέσης και την ατέρμονη πλήξη της καθημερινότητας ενός μεσίληκα άντρα. Μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στο χάος των σκέψεων. Στην πνιγηρή εκείνη στιγμή που ένας γάμος μοιάζει με μια συμβίωση δίχως διέξοδο. Με μια ζωή δίχως έρωτα.

Με αφορμή μια φωτογραφία της Ζαν Εμπιτέρν, συντρόφου του ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, ο αφηγητής έρχεται αντιμέτωπος με έναν πρωτόγνωρο έρωτα. Μια κατάσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μια μεταφυσική συνθήκη που τον φέρνει στο επίκεντρο μιας εσωτερικής δίνης. Το κυνήγι του ανύπαρκτου, η χίμαιρα του μονόπλευρου έρωτα. Ενός έρωτα που κατασκευάζεται για να μπορέσει ο ήρωας να ισορροπήσει την ύπαρξή του, πάνω στη συζυγική ανυπαρξία.

Ο Luca Ricci φτιάχνει έναν ενοχλητικό ήρωα. Έναν ήρωα που τα πάθη του κυριεύουν κάθε πτυχή του. Η μελαγχολική φθινοπωρινή αύρα πέφτει βαριά πάνω στις σελίδες του βιβλίου. Η ανάγνωση κυλλά σε γρήγορους ρυθμούς, το αίσθημα όμως της καταπιεσμένης συνύπαρξης και του παράλογου κρατά μετά και την τελευταία σελίδα.

Η μετάφραση της Δήμητρας Δότση δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Οι λέξεις ρέουν φυσικά και ο συγγραφέας μας μιλά στη μητρική μας γλώσσα. Στο σύνολό του, το βιβλίο καταφέρνει να βγάλει στη επιφάνεια όχι και τόσο επιθυμητές σκέψεις και εικόνες. Μας μιλά για το τέλος, για τη ρουτίνα, για την ανάγκη να δώσουμε μορφή και υπόσταση στις σκοτεινές μας σκέψεις. Μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν ερωτικό παροξυσμό, μια έκρηξη εκ των έσω. Λίγη γεύση από όσα κρύβονται καλά μέσα στο ασφαλές πλαίσιο των σκέψεων.

Συλβάνα Παπαϊωάννου

 

Συγγραφέας: Luca Ricci
Μεταφραστής: Δήμητρα Δότση
ISBN: 978-618-03-1932-3
Σελίδες: 288
Ημερομηνία Έκδοσης: 03/10/2019

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το βιβλίο θα βρείτε ΕΔΩ

Leave a Reply

%d bloggers like this: