Ένα Γράμμα στις Ιδέες – Δημήτρης Γαλατάς | Βιβλιοπαρουσίαση

Στις μέρες μας, είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζει ποίηση. Είναι ένα είδος γραφής που δεν ταιριάζει σε όλους, ειδικά όταν μιλάμε για την απόλυτα στον ρομαντισμό δοσμένη ποίηση. Όμως υπάρχουν και ποιητικές συλλογές, που συνδυάζουν ποικίλα θέματα και καταπιάνονται με πολλούς προβληματισμούς.

Ένα τέτοιο βιβλίο, είναι η ποιητική συλλογή ‘Ένα Γράμμα στις Ιδέες’, του Δημήτρη Γ. Γαλατά. Χωρισμένο σε δύο μέρη, από τους πρώτους στίχους σου τραβάει την προσοχή.  Η πολύ συχνή ομοιοκαταληξία μεταξύ των λέξεων, σίγουρα θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα σου φανεί, πως, διαβάζεις κάτι σαν παραμύθι, με αρκετά εντονότερα μηνύματα.

Τα πρώτα του ποιήματα αναφέρονται στον έρωτα, τον χωρισμό, την προσμονή για έναν άνθρωπο, τα συναισθήματα χαράς και θλίψης. Είναι αλήθεια πως σε αρκετά σημεία, ο συγγραφέας γίνεται περισσότερο ωμός από ότι θα ήθελε ενδεχομένως ο αναγνώστης. Όμως αυτή είναι η αλήθεια του και ο τρόπος να την μεταδίδει.

Διαβάζοντας όλο και περισσότερο, ίσως καταφέρεις να μπεις στο μυαλό και τη ψυχοσύνθεση του Γαλατά. Μιλάει για την πολιτική, την κατάσταση της Ελλάδας και της κοινωνίας μας γενικότερα. Επαναλαμβανόμενο μοτίβο λέξης; Η λέξη ζώα. Τη χρησιμοποιεί με διαφορετικούς τρόπους, άλλοτε κυριολεκτικά και άλλοτε μεταφορικά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του είναι να τονίσει συμπεριφορές.

Στο δεύτερο μέρος της ποιητικής συλλογής του, ο συγγραφέας, δίνει μεγαλύτερη έκταση στο θέμα της θρησκείας και του Θεού. Για αυτό άλλωστε όλοι οι τίτλοι του δεύτερου μέρους είναι γραμμένοι στα λατινικά και έχουν μια πιο θρησκευτική, μυστικιστική και λατρευτική χροιά.

Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο κατανοητές λέξεις, στις οποίες όμως εμπλέκει κάποιες δυσνόητες, κάνοντας τον αναγνώστη να διαβάσει παραπάνω από μία φορά τον εν λόγω στίχο.

Στη βάση της, η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή έχει πολλά να δώσει. Ακόμα και για εκείνους που διστάζουν ή δεν τους ελκύει η ποίηση, είναι ένα ωραίο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να κατανοηθεί βαθιά.

Έφη Καράμπελα

‘Η μοναξιά είναι αυτό που θα υπάρχει, η μοναξιά είναι αυτό που δεν πεθαίνει’
(στίχος από το ποίημα ΜΟΝΑΞΙΑ)

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top