Ένα Βιολί στο Χρώμα του Πάγου – Δημήτρης Ψαθόπουλος | Βιβλιοπαρουσίαση

Ο Πέτρος και ο Ορέστης γνωρίστηκαν στην παραμεθόριο κάποιο χειμώνα με πολύ κρύο και ομίχλη. Δεν συμπαθήθηκαν ποτέ, αλλά κατάλαβαν εγκαίρως ότι χρειάζονταν ο ένας τον άλλο για να φτάσουν εκεί όπου δεν θα μπορούσαν να φτάσουν μόνοι τους. Η συνεργασία τους ήταν τόσο διακριτική που δεν την αντιλήφθηκαν ούτε οι ίδιοι.

Παραλίγο να τα καταφέρουν.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, μια μεραρχία Αμερικανών πεζοναυτών στρατοπεδεύει για λίγες μέρες στον κάμπο της Μακεδονίας στο πλαίσιο μιας νατοϊκής άσκησης. Μεταφέρουν ένα φορτίο με εμβόλια για τη γρίπη του Μεξικού – ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία.

Σε μια χρεοκοπημένη χώρα που έχει σταματήσει τις εισαγωγές και μαστίζεται από τη θανατηφόρα γρίπη, μια παρτίδα εμβόλια είναι πραγματικό χρυσωρυχείο.

Οι δύο άντρες θα αναγκαστούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμμαχήσουν και πάλι. Είναι η τελευταία τους ελπίδα για να ξελασπώσουν. Είναι και μια ευκαιρία για να κλείσουν τους παλιούς λογαριασμούς τους.

«Πιστέψαμε πολύ στον Οδυσσέα που κρύβουμε μέσα μας. […] Ξεχάσαμε κι εμείς ότι ο Οδυσσέας έκανε είκοσι χρόνια να επιστρέψει στο σπίτι του και, όταν τα κατάφερε, ήταν μόνος, γυμνός και γέρος.»


Τι συμβαίνει όταν μια χώρα πτωχεύει εν μέσω μιας πανδημίας;

Ο Δημήτρης Ψαθόπουλος αφηγείται την ιστορία του Πέτρου και του Ορέστη, όταν οι δύο τους αναγκάζονται να συμμαχήσουν, έχοντας ως απώτερο στόχο να ξελασπώσουν.

Δύο άντρες που παλεύουν με τη συνείδησή τους και με το παρελθόν, έρχονται αντιμέτωποι με μια «τελευταία» αποστολή. Θα πρέπει να συνεργαστούν, καθώς είναι η μόνη τους ευκαιρία να τα καταφέρουν. Τα εμβόλια των Αμερικανών πεζοναυτών είναι ένας θησαυρός, για την απόκτηση του οποίου θα

Ο αναγνώστης γνωρίζει ότι η χρεοκοπημένη χώρα είναι η Ελλάδα. Αναφέρεται σαφώς μέσα στο βιβλίο. Ξέρει ότι τα πρώτα κρούσματα την θανατηφόρας γρίπης ξεκίνησαν στις 20 του Γενάρη. Αυτόματα, παρασυρόμενοι από τις τρέχουσες καταστάσεις, θα πιστέψουμε ότι η ιστορία μας λαμβάνει χώρα σε ένα οικείο σήμερα.

Αν αφεθούμε όμως στις περιγραφές και στις εικόνες που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα μεταφερθούμε σε μια μεταπολεμική Ελλάδα. Παράλληλα όμως, βυθιζόμαστε στην αχρονία των γεγονότων. Θα μπορούσαν να έχουν συμβεί ή να συμβούν στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι ακόμα μια προφητική ιστορία.

Ένα εν δυνάμει αστυνομικό μυθιστόρημα, βγαλμένο από μια άλλη εποχή και ταυτόχρονα κομμένο και ραμμένο στο σήμερα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα:

https://www.kedros.gr/spaw2/uploads/files/ksefyllismata/2020/10/psathopoulos_ena_violi.pdf

 

Leave a Reply