Καλή Κοινωνία – Amor Towles | Βιβλιοπαρουσίαση

Νέα Υόρκη, τελευταία νύχτα του 1937, στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης.

Δύο φίλες συναντούν σε ένα από τα περίφημα τζαζ κλαμπ της αμερικανικής μεγαλούπολης έναν γοητευτικό νεαρό τραπεζίτη. Η Κέιτ, η Ιβ και ο Τίνκερ, τρεις νέοι με όνειρα και διάθεση για ζωή, πρωταγωνιστούν σε αυτή την αριστοτεχνικά γραμμένη ιστορία του Amor Towles. Κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς τα πάντα θα αλλάξουν στις ζωές των ηρώων, θα ερωτευτούν, θα απογοητευτούν, θα επαναπροσδιορίσουν τα όνειρά τους και, πάνω από όλα, θα προσπαθήσουν να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού της καλής κοινωνίας… Δεν θα πάψουν όμως να παλεύουν με τα δικά τους φαντάσματα και να προσποιούνται αυτό που θα ήθελαν να είναι.

Ο συγγραφέας ανασυνθέτει με εξαιρετικό τρόπο την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης της εποχής, στήνοντας με μαεστρία και λεπτό χιούμορ το σκηνικό της πλοκής σε όλους τους χώρους όπου πάλλεται η καρδιά της πόλης: μπαρ, εστιατόρια, μουσικές σκηνές, εξοχικά, αλλά και εκδόσεις και περιοδικά. Ταυτόχρονα όμως με τη νοσταλγία της εποχής, αναδίδεται με μια γλυκόπικρη τρυφερότητα κι η νοσταλγία του έρωτα και της νεότητας, γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «αν ερωτευόμαστε μόνο τους ανθρώπους που είναι ιδανικοί για μας, τότε δεν θα γινόταν τόση φασαρία για τον έρωτα».


Ο Amor Towles μετά το βιβλίο του Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα, επιστρέφει με ένα ακόμα καλογραμμένο μυθιστόρημα, το Καλή Κοινωνία. Αν και ουσιαστικά οι εκδόσεις Διόπτρα επέλεξαν να το μεταφράσουν δεύτερο, το βιβλίο αποτελεί το ντεμπούτο του συγγραφέα.

Με αφορμή μια έκθεση φωτογραφίας στα τέλη του 1966, η Κέιτ αναπολεί και μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη το 1938 και στον απόηχο της μεγάλης ύφεσης. Μέσα από μια ασπρόμαυρη πρωτοπρόσωπη αφήγηση, γινόμαστε μάρτυρες των συνηθειών της Καλής Κοινωνίας.

Η τζαζ μουσική και η ρετρό ατμόσφαιρα αναδύονται σε κάθε γύρισμα των σελίδων του βιβλίου. Ο Towles καταφέρνει και ζωντανεύει μια περίοδο της Αμερικής, όχι τόσο με ιστορική ακρίβεια, αλλά με εκείνη του τρόπου ζωής της εποχής.

Μια χρονιά στη ζωή της Κέιτ καταφέρνει και καθορίζει σχεδόν όλη της την πορεία. Μια τυχαία συνάντηση σε ένα μπαρ, παραμονή πρωτοχρονιάς φαντάζει να κινεί τα νήματα προς το αμερικάνικο όνειρο.

Διαβάζοντας την Καλή Κοινωνία, ο αναγνώστης ταξιδεύει στο Μανχάταν και μαθαίνει τους κανόνες ευπρέπειας του νεαρού George Washington. Λαμπερά πάρτι, κοκτέιλ και ανεκπλήρωτοι έρωτες συμπληρώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ένα βιβλίο σε ρυθμούς ασπρόμαυρης ταινίας, με την λάμψη μιας αλλοτινής εποχής, τόσο μακριά από εμάς, αλλά τόσο γνώριμη όσο προχωρά η ανάγνωση. Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που θα σας μυήσει στην Καλή Κοινωνία και θα σας φέρει λίγη από την αίγλη της Νέας Υόρκης.

Προτείνουμε την ανάγνωση συνοδεία ενός dry martini!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ:

https://www.dioptra.gr/FlippingBook/1284/el/Kali-koinonia/#page-23

 

 

 

Leave a Reply