Ένας χρόνος και μια μέρα – Πασκάλ Μπρυκνέρ | Βιβλιοπαρουσίαση

Ένας χρόνος και μια μέρα – Πασκάλ Μπρυκνέρ

Η Ιεζάβελ, νεαρή καθηγήτρια μαθηματικών, ταξιδεύει από την ορεινή γενέτειρά της στην Οτ-Σαβουά για το Μόντρεαλ. Ο πατέρας της, πρώην πάστορας και ερασιτέχνης ωρολογοποιός, λίγο πριν πεθάνει, την είχε βάλει να του υποσχεθεί πως θα παραδώσει το ρολόι το οποίο κατασκεύασε σ’ έναν φίλο του στο Κεμπέκ. Πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι, του οποίου η ιδιαιτερότητα είναι πως, αντί να μετρά τον χρόνο, τον καταστρέφει. Το αεροπλάνο πέφτει σε επικίνδυνη κακοκαιρία και αναγκάζεται να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο, στα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι νύχτα, η χιονόπτωση είναι σφοδρή. Η Ιεζάβελ καταφεύγει στο Plazza, ένα παλιό ξενοδοχείο τεραστίων διαστάσεων. Και το επόμενο πρωί, αρχίζει ο εφιάλτης.

Της λένε πως η παραμονή της δε διήρκεσε μία ημέρα αλλά έναν ολόκληρο χρόνο και μία ημέρα, στη διάρκεια του οποίου εκείνη κοιμόταν! Το ποσό που τους οφείλει είναι υπέρογκο. Προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της, την υποχρεώνουν να μείνει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως εργαζόμενη στο ξενοδοχείο. Ένας κόσμος, τρομακτικός και φαιδρός ταυτόχρονα, παράξενα ανησυχητικός, ξεδιπλώνεται μπροστά της…

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, διδάσκει ως καθηγητής επισκέπτης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και περιστατικά συγγράφει δοκίμια και μυθιστορήματα. Ξεκινώντας το μυθιστόρημα του «Ένας χρόνος και μια μέρα» περίμενα αναμφίβολα να διαβάσω κάτι αντισυμβατικό, το μυθιστόρημα όμως κατάφερε σύντομα να ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες μου και αποδείχθηκε το πιο αξιοπερίεργο και ξεχωριστό βιβλίο που διάβασα φέτος. Μπορεί να μην είναι ένα από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα για τη φετινή χρονιά όμως είναι σίγουρο ότι θα είναι από αυτά που θα μου μείνουν αξέχαστα.

Με ύφος που θυμίζει ιδιαίτερα το «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και το «Coraline» του Neill Gaiman ο συγγραφέας ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στη δυστοπία και τη σάτιρα, απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα, παρασύροντάς μας την ίδια στιγμή σε μια περιπέτεια όλο ανατροπές.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ μας ταξιδεύει στο σουρεαλιστικό κόσμο του ξενοδοχείου Λα Πλάζα, όπου όλα είναι πιθανά. Καθώς η πρωταγωνίστρια παλεύει να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του ξενοδοχείου ώστε να κερδίσει την ελευθερία της, οι αναγνώστες περιηγούνται στα διαφορετικά επίπεδα του κτηρίου,κάθε ένα εκ των οποίων αντιπροσωπεύει με μεταφορικό τρόπο μια διαφορετική πτυχή της πραγματικότητας.

Μέσα από τις περιπέτειες της πρωταγωνίστριας ο συγγραφέας θέτει στον αναγνώστη πολλαπλούς φιλοσοφικούς προβληματισμούς, ενώ το διφορούμενο φινάλε του βιβλίου θα σας προβληματίζει για αρκετό καιρό έπειτα από το τέλος του μυθιστορήματος.

Το βιβλίο καταφέρνει, να σβήσει το χρόνο γύρω σου και να σε βυθίσει μέσα στην ιστορία, προσωπικά χρειάστηκα μόλις λίγες ώρες για να το ολοκληρώσω.

Τέλος στις ατέλειες του βιβλίου θα μπορούσε να σημειωθεί ότι λόγω της αφοσίωσης του συγγραφέα στην πλοκή και του μικρού μήκους του μυθιστορήματος οι χαρακτήρες χτίζονται ελάχιστα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί πρόβλημα λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ιστορίας.

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό μυθιστόρημα, που αν και δεν είναι ένα βιβλίο που θα αγαπηθεί βαθειά από το αναγνωστικό κοινό, θα το πρότεινα σε όποιον αναζητά ένα εναλλακτικό ανάγνωσμα.

Τίτλος: Ένας χρόνος και μια μέρα

Συγγραφέας: Πασκάλ Μπρυκνέρ

Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη

Αριθμός σελίδων: 240

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν
Ιωάννα Δημητσάνου
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top