Καντόρας – Καρολίνα Ντε Ρομπέρτις | Βιβλιοπαρουσίαση

Πέντε φαινομενικά διαφορετικές γυναίκες – η Φλάκα η χασάπισσα, η Ρομίνα η καλύτερή της φίλη, η Αφροδίτη μια νοικοκυρά, η Μαλένα και η 17χρονη Πας – οργανώνουν μια απόδραση σε ένα απομονωμένο ακρωτήριο, το Κάβο Πολόνιο.

Πέντε γυναίκες που δεν έχουν απαραίτητα συνυπάρξει για τόσο πολύ μαζί και ίσα που γνωρίζουν η μια την άλλη, τολμούν να περάσουν μια εβδομάδα μαζί, ξεφέυγωντας από το Μοντεβιδέο και τη νέα καθημερινότητα που έχει επιβάλει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Ουρουγουάη.

Θα καταφέρουν να δεθούν μεταξύ τους, με τον τρόπο που μόνο ένα κοινό χαρακτηριστικό μπορεί να ενώσει κάποιους ανθρώπους. Εκτός από ότι τραγουδούν – είναι οι λεγόμενες Καντόρας –, μοιράζονται και του κρυφούς τους πόθους και τον έρωτά τους για το γυναικείο σώμα.

Στο ακρωτήρι αυτό θα βρουν τον μικρό τους παράδεισο. Δίπλα στη θάλασσα θα τραγουδήσουν, θα κάνουν έρωτα, θα ανταλλάξουν φόβους και σκέψεις. Θα βρουν τον τρόπο να υπάρχουν αληθινά. Να ζούν χωρίς τον τρόμο της σύλληψης και της τιμωρίας.

Για περίπου σαράντα χρόνια θα επιστρέφουν ξανά και ξανά σε αυτόν τον μαγικό τόπο. Στο μέρος όπου μπορούν να είναι όλα εκείνα όσα αγάπησαν, όσα πόθησαν. Τα χρόνια περνούν και οι σχέσεις του δοκιμάζονται. Οι γυναίκες προσπαθούν να ανακαλύψουν όλες τις πτυχές του εαυτού τους. Να αντιστέκονται στην πολιτική καταπίεση που του ασκείται καθημερινά.

Η Καρολίνα Ντε Ρομπέρτις δεν αφηγείται μόνο τις ζωές πέντε γυναικών και τη μεταξύ τους σχέση. Μέσα από την εξέλιξη της πλοκής, μας δίνει την αίσθηση που επικρατεί πολιτικά και κοινωνικά στην Ουρουγουάη από το 1977 και μετά. Μας δείχνει πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι άνθρωποι από όσα συμβαίνουν γύρω τους. Βιώνουμε τον φόβο που νιώθουν οι πέντε γυναίκες να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους, να αγαπήσουν, να αγαπηθούν, να κάνουν έρωτα όπως ποθούν.

Ένα βιβλίο ωδή στη φιλία, στην γυναικεία σεξουαλικότητα και στην queer πλευρά της ζωής, ακόμα και υπό το καθεστώς μιας δικτατορίας. Ένα φόρος τιμής στη γυναικεία απελευθέρωση!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση:

https://www.diaplasibooks.gr/cantoras-oi-gynaikes-pou-tragoudousan/

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply