Εξ αδιαθέτου – Παπαθανασόπουλος Γιώργος | Βιβλιοπαρουσίαση

Το έργο «Εξ αδιαθέτου» κυκλοφόρησε στις αρχές του Οκτωβρίου του 2020 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και φέρει την υπογραφή του Γιώργου Παπαθανασόπουλου. Πρόκειται για μια συλλογή 43 διηγημάτων, τα οποία φέρουν ως κοινό τους παρονομαστή το στοιχείο της ανάμνησης.

Πιο συγκεκριμένα, το κάθε διήγημα αποτελεί μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενός απλού και καθημερινού ανθρώπου. Ο αφηγητής μας εντάσσει στις σκέψεις του και με την καθοδήγησή του παρακολουθούμε κάθε φορά ένα μικρό στιγμιότυπο από τη ζωή του. Είτε πρόκειται για έναν άνθρωπο που συνάντησε τυχαία στη δουλειά είτε για μια παιδική ανάμνηση από τα σχολικά του χρόνια, όλες οι ιστορίες αποτελούν ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν του. Βασική τους δύναμη αποτελεί το γεγονός ότι είναι (ή θα μπορούσαν να είναι) πέρα για πέρα ρεαλιστικά περιστατικά της ζωής ενός ανθρώπου. Μέσα από τις αφηγήσεις μπορούμε και εμείς να γίνουμε μάρτυρες των αναμνήσεων, οι οποίες παίρνουν ζωή μπροστά στα μάτια μας.

Τα διηγήματα αγγίζουν μια αρκετά μεγάλη ποικιλία θεματολογίας. Άλλοτε μιλούν για την αγάπη και τους έρωτες, ανεκπλήρωτους και μη. Άλλοτε για στιγμές από τα παιδικά και σχολικά χρόνια. Άλλοτε πραγματεύονται πιο σκληρές καταστάσεις, όπως είναι η αδικία, η υποκρισία και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Και άλλοτε δίνουν ξανά μια νότα χαράς, περιγράφοντας οικογενειακές, ζεστές και χαρμόσυνες στιγμές. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εύστοχος τρόπος με τον οποίο σκιαγραφείται ένα μέρος της κοινωνίας σε ορισμένα διηγήματα. Ακόμα και μέσα από την περιγραφή μιας απλής, καθημερινής συνήθειας, όπως είναι η διανομή μιας εφημερίδας, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας του τότε αλλά και του σήμερα.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων διηγημάτων είναι ότι λαμβάνουν χώρα σε κάποιο χωριό, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αναμνήσεις από το αστικό περιβάλλον. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την ρουτίνα των κατοίκων, διάφορα πασχαλινά και μη έθιμα, στιγμές απόλυτης λύπης και χαράς, περιπέτειες με φίλους και, γενικά, τις ανθρώπινες συμπεριφορές και σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Το κουτσομπολιό, η υποστήριξη, η υποκρισία, η αλληλεγγύη – χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Όλες αυτές οι στιγμές διαδραματίζονται- ως επί το πλείστον- σε χρονικές εποχές, στις οποίες οι άνθρωποι ζούσαν σε καθεστώς ανέχειας, γεγονός που συνέβαλε με τον τρόπο του και στις συνήθειές τους.

Άλλες φορές η αφήγηση γίνεται μέσα από την παιδική, αθώα ματιά και άλλες από την οπτική του ενήλικου, συνειδητοποιημένου ατόμου. Αυτή η εναλλαγή δίνει μια ξεχωριστή απόχρωση και

δυναμική στην αναβίωση της κάθε ανάμνησης. Επιπλέον, η γραφή του συγγραφέα μας τοποθετεί αβίαστα στη θέση των θεατών. Μας δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε και εμείς σε κάποιο σημείο μέσα στο κάδρο της ανάμνησης και ότι παρακολουθούμε τη στιγμή σαν να τη ζήσαμε κάποτε και εμείς. Χαρακτηριστικό είναι και το χιούμορ μέσα στις αφηγήσεις, το οποίο πότε είναι σαρκαστικό και πότε πιο καυστικό, τοποθετημένο σε κομβικά σημεία.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, το οποίο μας ταξιδεύει σε μια παλαιότερη εποχή, με σύγχρονες ωστόσο προεκτάσεις. Το κάθε διήγημα κυλά γρήγορα και ξυπνά συνειρμικά στο μυαλό μας διάφορες στιγμές των δικών μας παιδικών και ενήλικων χρόνων. Από το κάθε ένα απορρέει ένα μοναδικό συναίσθημα, ενώ στην ολότητά του το έργο μας αφήνει μια γλυκιά και συνάμα κάπως νωχελική αίσθηση στα χείλη.

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια για το αντίτυπο του έργου που μου προσέφεραν.
Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

Συγγραφέας: Γιώργος Παπαθανασόπουλος

ISBN: 978 960 221 899 0

Έτος κυκλοφορίας: 2020

Εκδοτικός Οίκος: Αλεξάνδρεια

Σελίδες: 152

Είδος: Ελληνική λογοτεχνία, σύγχρονη πεζογραφία

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: