Η τελευταία νύχτα της Αδέρας – Μιχάλης Δαγκλής | Βιβλιοπαρουσίαση

«Η τελευταία νύχτα της Αδέρας» αποτελεί ένα ανατριχιαστικό θρίλερ με φόντο το γραφικό χωριό της Αδέρας. Φέρει την υπογραφή του Μιχάλη Δαγκλή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση 

Ο Σίμος Σουλιώτης, ένας αλκοολικός και περιστασιακός ερευνητής, καλείται στην Αδέρα, ένα χωριό της ανατολικής Πελοποννήσου, για να ερευνήσει την εξαφάνιση της έφηβης Διονυσίας. Αν και έχει μερικούς ενδοιασμούς δέχεταικαθώς τα χρήματα που του προσφέρουν είναι παραπάνω από ικανοποιητικά και η υπόθεση μοιάζει πολύ απλή. Φτάνοντας στην Αδέρα, αρχίζει να συλλέγει πληροφορίες από τους κατοίκους του χωριού, ενώ φημολογείται ότι το κορίτσι έφυγε κρυφά με το αγόρι της. Ωστόσο, ο Σίμος συνειδητοποιεί στην πορεία ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το χωριό δεν είναι τόσο αθώο όσο μοιάζει και οι κάτοικοι κρύβουν καλά μυστικά καίριας σημασίας για την υπόθεση– και όχι μόνο 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Πρόκειται για ένα πραγματικά σοκαριστικό θρίλερ που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι και την τελευταία σελίδα. Ταυτόχρονα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον και πολύπλευρο πρωταγωνιστήΟ Σίμος είναι ένας αλκοολικός και περιστασιακός ερευνητής, χαμένος κάπου ανάμεσα στο χόρτο και το ποτό σε κακόφημα μπαράκια της Αθήνας, με μια πολύ κυνική σκέψη πάνω στην πραγματικότητα. Με το πέρασμα των σελίδων βλέπουμε ότι είναι και διορατικός, ενώ παρουσιάζει ένα συγκαλυμμένο αλλά γνήσιο ενδιαφέρον για μερικούς τουλάχιστον από τους συνανθρώπους του, ακόμα και αν αυτό βάζει τη δική του ζωή σε κίνδυνο.  

Φυσικά, σε αυτά καθοριστικό ρόλο παίζει η γραφή του συγγραφέα. Ο τρόπος με τον οποίο δομεί την ιστορία μάς τοποθετεί στη θέση του αυτόπτη μάρτυρα· νιώθουμε σαν να ζούμε μαζί με τον Σίμο την κάθε στιγμή κατά την παραμονή του στο χωριό. Επιπλέον, συνδυάζεται το στοιχείο του χιούμορ, της ειρωνείας και του καυστικού σχολιασμού της κοινωνικής πραγματικότητας οδηγώντας σ’ ένα άρτιο αποτέλεσμα. Μέσα από την ψυχρή και ορθολογιστική οπτική του Σίμου ρίχνει αιχμές για τα κακώς κείμενα της εποχής μας, δίνοντας αρκετά σημεία τροφής για σκέψη ακόμα και στις περιπτώσεις που μοιάζει αρκετά σκληρός. 

Ένα αξιοπρόσεκτο κομμάτι είναι ότι ολόκληρη η ιστορία χτίζεται πάνω σε ένα πραγματικό συμβάν. Ο συγγραφέας παίρνει ένα αληθινό γεγονός και δημιουργεί μια φανταστική ιστορία γύρω του με φόντο τη χιονισμένη Αδέρα. Η επιλογή ενός ελληνικού χωριού ως τόπου εξέλιξης της ιστορίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ο συγγραφέας παντρεύει αρμονικά το μέρος με το συμβάν. Όσον αφορά το γεγονός, θα αρκεστώ στο να πω μόνο ότι πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό συμβάν που λαμβάνει χώρα ακόμα και στις μέρες μας παγκοσμίως και αγγίζει τα όρια του εξωπραγματικού. Στο ίδιο επίπεδο κινούνται και οι ήρωες του έργου· τους βλέπουμε να φτάνουν στα όριά τους και να τα ξεπερνούν κατά πολύ. Επειδή αποτελεί ένα βιβλίο τρόμου με μια φανταστική ιστορία, δεν έμοιασαν παράταιρες ορισμένες υπερβολές ως προς μερικούς χαρακτήρες. Παρόλο που αυτό το εξωπραγματικό πέπλο που αγκαλιάζει τους ήρωες δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα, δεν ένιωσα ότι μειώνει τη μαγεία του βιβλίου στο σύνολό του.  

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα συναρπαστικό και γεμάτο αγωνία θρίλερ, το οποίο διαδραματίζεται στο φαινομενικά αθώο χωριό της Αδέρας. Ρίχνει αιχμές για σημαντικά ζητήματα της κοινωνικής πραγματικότητας χρησιμοποιώντας την οπτική του Σίμου, ενώ η υπόθεση παίρνει μια πολύ ιδιαίτερη τροπή μια τροπή που δεν υποψιάζεσαι ότι έρχεται. Διαβάζεται απνευστί, η υπόθεση εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ειδικά το τελευταίο μέρος είναι γεμάτο με ανατροπές, σοκ και μια γερή δόση τρόμου.   

Σοκαριστικό, αγωνιώδες, καθηλωτικό. 

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Υδροπλάνο για το αντίτυπο του έργου.  

Συγγραφέας: Μιχάλης Δαγκλής 

ISBN: 978 618 5453 51 0 

Έτος κυκλοφορίας: 2020 

Εκδοτικός Οίκος: Υδροπλάνο 

Σελίδες: 504 

Είδος: Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία 

 Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου 

 

  

Leave a Reply

%d bloggers like this: