Οι Εκλεκτοί – Veronica Roth  | Βιβλιοπαρουσίαση

Πάνε δεκαπέντε χρόνια από τότε που πέντε συνηθισμένοι έφηβοι κλήθηκαν, χάρη σε μια προφητεία, να αντιμετωπίσουν μια πανίσχυρη οντότητα που έσπερνε το χάος στη Βόρεια Αμερική. Ο Σκοτεινός με το όπλο του –μια σειρά από καταστροφικά γεγονότα γνωστά ως Ανεμοστρόβιλοι– ισοπέδωσε πόλεις και εξόντωσε χιλιάδες ανθρώπους. Οι Εκλεκτοί, όπως έγιναν γνωστοί οι έφηβοι, έκαναν τα πάντα για να τον νικήσουν. Και τα κατάφεραν. Ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητα – όλοι εκτός απ’ αυτούς. Εξάλλου, τι μπορείτε να κάνετε όταν είστε οι πιο διάσημοι άνθρωποι στη γη, το μόνο που γνωρίζετε είναι η μαγεία και ο στόχος σας στη ζωή έχει εκπληρωθεί;                                         

Η Σλόαν δυσκολεύεται περισσότερο απ’ όλους να προσαρμοστεί. Όλοι θεωρούν ότι φταίει η διαταραχή μετατραυματικού στρες από την οποία πάσχει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κρύβει μυστικά – μυστικά που την κρατούν δεμένη με το παρελθόν και την αποξενώνουν από τα μόνα άτομα στον κόσμο που την καταλαβαίνουν.                                                       

Στη δέκατη επέτειο από την ήττα του Σκοτεινού συμβαίνει κάτι αδιανόητο: πεθαίνει ένας από τους Εκλεκτούς. Όταν οι υπόλοιποι συναντιούνται στην κηδεία του, ανακαλύπτουν ότι ο τελικός στόχος του Σκοτεινού ήταν πολύ πιο φιλόδοξος απ’ ό,τι οι ίδιοι, η κυβέρνηση και η προφητεία θα μπορούσαν ποτέ να προβλέψουν. 

Και αυτή τη φορά η αναμέτρηση απαιτεί περισσότερα απ’ όσα έχει να δώσει η Σλόαν.  

Χρόνια έπειτα από την ολοκλήρωση της τελευταίας και αγαπημένης μου διλογίας «Χάραξε το σημάδι» η Veronica Roth επιστρέφει με μία πρωτότυπη προσθήκη στο συγγραφικό της έργο. Το  «Οι Εκλεκτοί» σηματοδοτεί την αφετηρία για μία νέα, πιο ώριμη περίοδο στη γραφή της Roth. Η συγγραφέας έχει πλέον απομακρυνθεί από το μονοπάτι που χάραξε με τη δημιουργία της Τριλογίας «Απόκλιση» και στοχεύει πλέον ξεκάθαρα στο ενήλικο κοινό.  

Το μυθιστόρημα ακροβατεί ανάμεσα στην κατηγορία του Fantasy και του Sci-fi, με έντονο μυστήριο, πολλή δράση και συναρπαστικές ανατροπές.  

Ένα από τα συνηθέστερα tropes στη λογοτεχνίας του φανταστικού είναι αυτό του «Εκλεκτού». Πρόκειται για ένα άτομο, συνήθως νεαρής ηλικίας προορισμένο από τη μοίρα του να αναμετρηθεί και εν τέλει να εξοντώσει τη μεγαλύτερη απειλή του σύμπαντος του. Έχουμε ομως αναρωτηθεί ποτέ τι απογίνονται οι Εκλεκτοί έπειτα από την εκπλήρωση της αποστολής τους; Αυτό το ερώτημα επιλέγει, να θέσει η Veronica Roth ως κεντρικό προβληματισμό και βάση της ιστορίας της, θέτοντας στο επίκεντρο το απόηχο των πολέμων. 

Οι ήρωες της είναι, ενήλικες, που κατά την εφηβική τους ηλικία καλούνται από την κυβέρνηση της Αμερικής να απαλλάξουν την Ήπειρο, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο από τον Σκοτεινό, ένα βάναυσο και παντοδύναμο εχθρό που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου τους. Πλέον ως ενήλικοι και έχοντας νικήσει τον εχθρό τους, παλεύουν να αφήσουν πίσω τους τις σκοτεινές μέρες των μαχών τους ενώ παράλληλα προσπαθούν να επουλώσουν τις ψυχικές πληγές τους. Μέσα από τη χαρτογράφηση των πρωταγωνιστών έχουμε την ευκαιρία, να γνωρίσουμε την ανθρώπινη πλευρά των ατόμων αυτών. 

Παράλληλα ερχόμαστε σε επαφή με το τραύµα και πιο συγκεκριμένα με το μετατραυματικό στρες που συνδέεται με τα βιώματα του πολέμου. Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή συχνά ο πόλεμος συνηθίζεται να ρομαντικοποιείται και να παρουσιάζεται σαν μία επική ή ακόμη αξιοθαύμαστη κατάσταση. Η ασχήμια και η βαναυσότητα του πολέμου καλύπτονται κάτω από το πέπλο της γενναιότητας των χαρακτήρων, των εντυπωσιακών σκηνών δράσης και των επικών μαχών που όλοι έχουμε αγαπήσει σε τουλάχιστον ένα βιβλίο στη ζωή μας.  

Αυτή την βιαιότητα του πολέμου έρχεται να αναδείξει η Veronica Roth, υπενθυμίζοντας σε όλους τους αναγνώστες ότι οι ήρωές του πολέμου είναι άνθρωποι η ψυχολογία των οποίων μπορεί εύκολα να κατακερματιστεί και όχι μηχανές εξυπηρέτησης συμφερόντων με στόχο την σωτηρία του κόσμου. 

Ακόμα μέσα από το μυθιστόρημα της θέτει ένα ακόμη ισχυρό ζητήματα. Υπάρχουν άραγε πράγματι «Εκλεκτοί» ή πρόκειται απλά για έρμαια του μεσσιανισμού στον οποίο επιλέγει να βασίζεται η ανθρωπότητα; Το πλήθος ανέκαθεν έχει την τάση να αποστασιοποιείται από σοβαρά ζητήματα πάσας φύσεως και να επιζητά την επίλυση τους από κάποιον ικανότερο, κάποιον δυνατότερο, κάποιον «Εκλεκτό» θα μπορούσε να πει κανείςΕίναι όμως αρκετά αμφιλεγόμενο αν το άτομο, που επιλέγεται για να εκπληρώσει το καθήκον που η κοινωνία του προσαπτεί με την πρόφαση της μοίρας, είναι όντως ικανό να ανταπεξέλθει ή αν αναγκάζεται να εκπληρώσει το ρόλο που του δόθηκε με τεράστιο προσωπικό κόστος.  

Ένα “ελάττωμα” που εντόπισα στο βιβλίο είναι η επιλογή της συγγραφέως να κάνει χρήση τριτοπρόσωπης αφήγησης. Η αφήγηση σε γ’ πρόσωπο εξυπηρετεί την επιδίωξη της συγγραφέως να προσφέρει στο αναγνωστικού κοινό ένα ώριμο, “σοβαρό” ανάγνωσμα και ένα αντικειμενικό, επαγγελματικό ψυχογράφημα των επιζώντων του πολέμου.

Εντούτοις ένα βιβλίο που μελετά το ανθρώπινο τραύµα και φέρνει στο προσκήνιο μία περίπλοκη πρωταγωνίστρια, όπως η Σλόαν, θα ευνοούταν ιδιαίτερα από τη χρήση πρωτοπρόσωπης αφήγησης. Πιστεύω λοιπόν ότι η αφήγηση σε γ πρόσωπο κρατά τον αναγνώστη σε απόσταση και δεν του επιτρέπει να γνωρίσει τους ήρωες, να ταυτιστεί μαζί τους και να νοιαστεί για τα πάθη τους. 

Συνολικά το «Οι Εκλεκτοί» ήταν μια έξυπνη, όμορφη και πρωτοποριακή σύλληψη του κλισέ του εκλεκτού, που θα ευχαριστήσει όλους τους λάτρεις του είδους. 

Τίτλος: Οι Εκλεκτοί  

Συγγραφέας: Veronica Roth  

Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός  

Αριθμός σελίδων: 508 

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν  

Ιωάννα Δημητσάνου  

 

Φωτογραφία: https://instagram.com/pavlinamich?igshid=1bybd79u4q2yb

 

Leave a Reply