Και τα δικά σου, δικά μου – Βίκυ Α. Γεωργοπούλου | Βιβλιοπαρουσίαση

Η Μαριγώ, ατίθαση και παρορμητική, τολμηρή και ριψοκίνδυνη, επιθυμεί από τα νεανικά της χρόνια να ζήσει ελεύθερη από τα οικογενειακά βάρη και τα κοινωνικά δεσμά του μικρού επαρχιακού τόπου της. Κι ενώ ονειρεύεται μια ζωή στη μεγάλη πόλη όλο ξεγνοιασιά και διασκεδάσεις, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν γάμο, ασφυκτιώντας δίπλα στον σύζυγο και στα παιδιά της.

Άραγε θα υποταχθεί στις οικογενειακές και κοινωνικές επιταγές; Ή θα τολμήσει να ξεφύγει από τον κλοιό που την περιβάλλει και να ζήσει ό,τι ονειρεύεται, διαταράσσοντας και ανατρέποντας τη ζωή των άλλων χωρίς τύψεις και ενοχές;


Οι ήρωες μιας ιστορίας δεν είναι πάντοτε αυτό που θα θέλαμε να είναι. Δεν είναι καλοί, συμπαθητικοί. Δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε και δεν έρχεται πάντοτε μια κάθαρση. Ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι και η Μαριγώ, από το βιβλίο της Βίκυς Γεωργοπούλου με τίτλο «Και τα δικά σου, δικά μου».

Αντιπαθούμε συνήθως όλα εκείνα όσα φοβόμαστε να μην γίνουμε ή όσα θα θέλαμε και δεν τολμήσαμε. Η Μαριγώ ξεπερνάει τις κοινωνικές ισορροπίες, με τις οποίες γαλουχηθήκαμε. Φλερτάρει συνεχώς με μια απελευθέρωση που καταλήγει να προκαλεί πόνος και φθόνο στους γύρω της.

Μια ελευθερία, που κοχλάζει από μέσα μας, αναδύεται γεμάτη θυμό. Αναγκασμένη σε μια επιλογή που της επιβάλλουν, δεν αργεί να βρει τον τρόπο και τη διέξοδο που θα την ικανοποιήσει. Θα χειριστεί τις καταστάσεις όπως εκείνη επιθυμεί. Θέλουμε να τη δικαιολογήσουμε, ίσως. Να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της.

Όσο όμως κυλλά η ιστορία, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμπαθούμε την πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Δεν είναι αυτός πάντοτε ο στόχος ενός βιβλίου.

Η Βίκυ Γεωργοπούλου μέσα από μια καλογραμμένη αφήγηση μας παρουσιάζει έναν πολύ δυνατό χαρακτήρα. Η Μαριγώ είναι μια ηρωίδα σφαιρική, την βλέπουμε να εξελίσσεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ένα ανάγνωσμα που συγκινεί και ας μας φέρνει αντιμέτωπους με μια τόσο εγωπαθή γυναίκα.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

https://www.kedros.gr/product/9028/dika-dika.html

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top