Το άβατο: Η ματωμένη γη – Αλέξανδρος Καψοκόλης | Βιβλιοπαρουσίαση

Αν η συγγραφή ενός δυστοπικού λογοτεχνικού έργου είναι μια δύσκολη υπόθεση, τότε η συγγραφή ενός δυστοπικού λογοτεχνικού βιβλίου στα Ελληνικά, φαντάζει με άθλο. ελληνικός γραπτός λόγος διαφέρει πολύ από τον προφορικό, και η απόδοσή του σε έργα φαντασίας, συχνά ακροβατεί μεταξύ του επιτηδευμένου και του cringe. Αυτή την πρόκληση κλήθηκε να αντιμετωπίσει -με μεγάλη επιτυχία- ο Αλέξανδρος Καψοκόλης στην πρώτη λογοτεχνική του απόπειρα, με το μυθιστόρημα «Το άβατο – Η ματωμένη γη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Ένα βιβλίο που από τις πρώτες του σελίδες σε βάζει στο θέμα χωρίς να πλατιάζει, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας κατατοπιστικά στοιχεία για τον κόσμο, τους ήρωές του και τις συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι την «επίσκεψη» του φονικού ιού. Η ωμότητα στις περιγραφές αλλά και στους διαλόγους είναι κάτι που μπορεί να ξενίσει όσους αναγνώστες δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αναγνώσματα, αλλά ο κόσμος της ματωμένης γης δε χωρά αγγελικά πλασμένες περιγραφές. Ακριβώς αυτή η γλώσσα, σε συνδυασμό με το knowhow των ιατρικών όρων και περιγραφών -λόγω επαγγέλματος του συγγραφέα- είναι τα στοιχεία που καθιστούν το άβατο ένα καθηλωτικό έργο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Θα μπορούσε άνετα κανείς να ισχυριστεί πως το βιβλίο διαχωρίζεται νοητά σε δύο μέρη. Η παρουσίαση του κόσμου γίνεται σε συνδυασμό με εισαγωγικά στοιχεία της πλοκής, και όταν αυτή η φάση τελειώνει, αρχίζει μία σειρά μεγάλων ανατροπών, και κανείς δεν ξέρει πότε θα επέλθει η κορύφωση. Όταν εν τέλει αυτό λαμβάνει χώρα, ο αναγνώστης έχει βιώσει την κάθαρση, μαζί με τους ήρωες του βιβλίου, από τους οποίους είναι δύσκολο να διακριθεί κάποιος ως αγαπημένος. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι κάποιο αδύναμο σημείο του βιβλίου, αλλά έρχεται σε σύμπνοια με την ευρύτερη φιλοσοφία του, που αφορά την αλληλεγγύη και τον αλτρουϊσμό όταν η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Μία εντυπωσιακή πρώτη απόπειρα, από έναν πολλά υποσχόμενο συγγραφέα στο συγκεκριμένο είδος. 

Τίνα Μπαρμπάτσαλου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν

Το άβατο: Η ματωμένη γη

 

Σήμερα κλείνω τα πενήντα δύο μου και είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί πραγματικά μιας και, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, έφτασε το τέλος μας. Πεντακόσιες δεκαεφτά χιλιάδες άνθρωποι! Τόσοι επέζησαν από τον φονικότερο πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε είκοσι χρόνια πριν και δεν ήταν μεταξύ μας… Το μέρος όπου καταφύγαμε αρκετοί από εμάς το ονομάσαμε Άβατο, καθώς πιστεύαμε πως ήταν απλησίαστο ή απρόσιτο. Η κανονική του ονομασία πριν ξεσπάσουν όλα αυτά ήταν Σταθμός 8, ένα λιμάνι της Βοστόνης στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

2… μ.Χ. Οι εννιά ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου καλούνται να λύσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη. Η απόφαση που παίρνουν οδηγεί άθελά τους την ανθρωπότητα στην καταστροφή της. Οι λίγοι που επέζησαν παραμένουν κλεισμένοι σε μια βάση, το Άβατο, και προσπαθούν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μάθουν γιατί οδηγήθηκαν εκεί, στο τέλος τους. Εκτός από το άγνωστο, μια νέα απειλή εμφανίζεται, ένα νέο «είδος», που θέλει να κυριαρχήσει στη Γη. Ονομάζονται Σκοτεινοί και ήρθαν για να μείνουν και όχι για να συνυπάρξουν.

*

Ο Αλέξανδρος Καψοκόλης γεννήθηκε το 1978 στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Καστέλλα. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την υδατοσφαίριση. Διακρίθηκε τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Το 2005 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ το 2020 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Από το 2018 εργάζεται ως χειρουργός οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Το Άβατο: Η ματωμένη γη αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top