Ο Παριζιάνος – Isabella Hammad | Βιβλιοπαρουσίαση

Ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος διαλύει οικογένειες, καταστρέφει φιλίες και σκοτώνει εραστές, ένας νεαρός Παλαιστίνιος ονειροπόλος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο Μιντχάτ Καμάλ κινείται σε έναν θρυμματισμένο κόσμο, από τις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στα σαλόνια του Μονπελιέ και ενός τρικυμιώδους Παρισιού. Διαπιστώνει πως όλα είναι εύθραυστα: ο έρωτας γίνεται απώλεια, οι φίλοι εχθροί και όλοι ψάχνουν κάπου να ανήκουν. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία εν μέσω μιας παγκόσμιας σύρραξης· ένα ιστορικό μυθιστόρημα με εξαιρετικά σύγχρονη φωνή.


Για πολλούς ο Παριζιάνος χαρακτηρίζεται ως ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι η ανάγνωση του βιβλίου είχε μια καθαρά κινηματογραφική ροή. Η ζωή του Μίντχαντ ξετυλίγεται καρέ καρέ μπροστά μας. Ξεκινάει το ταξίδι του για την Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα για τη Γαλλία.

Για εμάς το βιβλίο είναι ένα ψυχογράφημα, μια βιογραφία, ένα άλμπουμ με στιγμιότυπα από την ζωή ενός ανθρώπου, σε όλες της της εκφάνσεις. Μια ζωή μέσα στη δίνη ενός πολέμους. Μιας παγκόσμιας σύρραξης.

Ο Μιντχάτ ξεκινάει διστακτικά τη ζωή του στη Γαλλία, όπου και ερωτεύεται την κόρη του ανθρώπου που τον φιλοξενεί. Σταδιακά, γίνεται μέλος του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου, και καταφέρνει να εντρυφήσει στη γαλλική κουλτούρα.

Η επιστροφή του στην Παλαιστίνη, στη γενέτειρά του, θα συνοδευτεί με το προσωνύμιο: ο Παριζιάνος. Εκεί θα προσπαθήσει να συνεχίσει τη ζωή του, σε μια νέα κανονικότητα. Σε έναν κόσμο, σχεδόν, ρημαγμένο από τον πόλεμο.

Στο ντεμπούτο της, η Isabella Hammad μας συστήνει έναν ήρωα εμπνευσμένο, εν μέρει, από τον προπάππου της. Είναι ένα ρίσκο να ξεκινά κανείς την συγγραφική του καριέρα με ένα μυθιστόρημα τόσο ογκώδες (σχεδόν 800 σελ.), στην περίπτωση όμως του Παριζιάνου, ο τρόπος γραφής και ο τρόπος που δομείται η αφήγηση της ιστορίας, είναι ασυζητητί μια επιτυχημένη επιλογή.

Διαβάστε το για να πάρετε μια ιδέα για όσα συνέβησαν στην Παλαιστίνη στις αρχές του 20ου αιώνα, απολαμβάνοντας παράλληλα ένα ταξίδι στη γαλλική κουλτούρα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

*Είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το βιβλίο σε epub μορφή και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Πολύ προσεγμένη και η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top