Μαύρα Σαν τον Έβενο Μαλλιά – Ελευθερία Μεταξά | Βιβλιοπαρουσίαση

Η διακεκριμένη ψυχολόγος και σύμβουλος της αστυνομίας Έλσα Γληνού καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση για χάρη ενός μικρού κοριτσιού που έχει εξαφανιστεί. Λόγος γίνεται για το βιβλίο «Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά» της Ελευθερίας Μεταξά, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η Έλσα Γληνού, αφού έχασε από τα χέρια ενός παρανοϊκού τον σύζυγο και την κόρη της, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ως σύμβουλος της αστυνομίας. Όταν όμως έρχεται ο παλιός συνεργάτης της, ο Ηλίας, μαζί με ένα φιλικό του ζευγάρι για να της ζητήσουν την βοήθειά της στον εντοπισμό της κόρης τους, της Λένας, εκείνη τελικά δέχεται. Αν και ο αλκοολισμός της αρχικά φαίνεται ότι θα σταθεί τροχοπέδη στην διαύγειά της, η Έλσα όντας αποφασισμένη να βρει την μικρή Λένα παλεύει με τους δαίμονές της και ταυτόχρονα με τους απαγωγείς του παιδιού.

Ωστόσο, για να καταφέρει να εξασφαλίσει ένα αίσιο τέλος για το παιδί και την οικογένειά του, θα πρέπει να δει να παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια της ο χειρότερός της εφιάλτης. Το κυνηγητό ξεκινάει και η Έλσα καλείται να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για χάρη του μικρού κοριτσιού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου. Η υπόθεση κυλάει τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται, ώστε να αποφεύγεται ο καταιγισμός πληροφοριών στον αναγνώστη. Δίνεται αρκετός χρόνος για να επεξεργαστούμε κάθε φορά τα γεγονότα που διαδραματίζονται και τις αποκαλύψεις που γίνονται σταδιακά. Η πένα της συγγραφέως σε καθηλώνει και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι και την τελευταία- κυριολεκτικά- σελίδα.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο δομείται αλλά και παρουσιάζεται η όλη ιστορία προσωπικά μου έβγαλε κάτι το κινηματογραφικό. Με άλλα λόγια, καθώς διάβαζα το βιβλίο φανταζόμουν τα μέρη, τα πρόσωπα και την δράση που λαμβάνει χώρα κάθε φορά με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσα να τα δω ως μια πολύ ενδιαφέρουσα μεταφορά στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Με βάση κιόλας αυτήν την αίσθηση, μπορώ να αιτιολογήσω εν μέρει 1- 2 σημεία που φάνταζαν κάπως εξωπραγματικά σε μια κατά τ άλλα πέρα για πέρα ρεαλιστική υπόθεση 

Όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στην Έλσα· βλέπουμε διάφορες πτυχές της με την πάροδο των σελίδων. Είναι διορατική και εύστροφη και για αυτό για πολλά χρόνια- πριν την δολοφονία της οικογένειάς της- αποτελούσε ένα από τα πιο ικανά στελέχη της αστυνομίας. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όπως είναι ο συνεργάτης της ο Ηλίας, λειτουργούν επικουρικά στην ανάδειξη των ικανοτήτων της και την εξελικτική πορεία της μέσα και έξω από την υπόθεση.

Γιατί μετά το τραγικό συμβάν της ζωής της, η Έλσα κλείστηκε στον εαυτό της, βυθίστηκε σ ένα σκοτάδι δίχως τέλος και βρήκε παροδική «παρηγοριά» στο αλκοόλ. Όμως, αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βρει την μικρή, επιδεικνύει όλη τη δύναμη που έχει η ψυχή και το μυαλό της και προσπαθεί να ξεπεράσει ό,τι στέκεται εμπόδιό της.  

Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης η συγγραφέας αγγίζει μερικά καίρια κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας. Καθώς όμως ρίχνει φως σε αυτά με το πέρασμα των σελίδων και με την εξέλιξη της υπόθεσης, δεν θα μείνω παραπάνω σε αυτό το κομμάτι. Θα αρκεστώ στο να πω μόνο ότι αγγίζει, έστω επιφανειακά, μερικά κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα, τα οποία αξίζει να συζητηθούν περισσότερο και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ένας δημοσιογράφος πριν περάσει την γραμμή της ηθικής;   

Εν κατακλείδι, παρόλο που μερικές λεπτομέρειες στην εξέλιξη της υπόθεσης δεν με ενθουσίασαν πλήρως, πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ καλό βιβλίο που μας καθηλώνει. Διακρίνεται για την δράση του, τα θέματα που αγγίζει και, φυσικά, την μοναδική Έλσα, η οποία ενσαρκώνει έναν πολύπλευρο χαρακτήρα. Παρακολουθούμε βήμα βήμα την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς έρχονται στο φως διάφορα στοιχεία, ελπίζοντας να έχει ένα αίσιο τέλος η ζωή της Λένας.

Ταυτόχρονα, παρατηρούμε τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά προσπαθώντας να τον αποκωδικοποιήσουμε, να τον διαβάσουμε και να αποφασίσουμε εάν εν τέλει θα τον συμπονήσουμε ή θα τον αντιπαθήσουμε. Όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μιας δαιδαλώδους υπόθεσης που μοιάζει να μην έχει τελειωμό.  

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο που μου προσέφεραν 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ:

https://minoas.gr/PDF/35370_Preview.pdf

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top