Το Τελευταίο Εμπόδιο – Μαριλένα Παππά | Βιβλιοπαρουσίαση

Πιάνοντας στα χέρια μου το ‘Τελευταίο Εμπόδιο’ της Μαριλένας Παππά, δεν ήμουν σίγουρη για το τι ακριβώς θα διάβαζα. Νουβέλα. Ένα βιβλίο ανάμεσα στο διήγημα και το μυθιστόρημα. Μια μικρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, που εμβαθύνει στην ηθογραφία και την ψυχογραφία όσων χαρακτήρων εμπεριέχει.

Στη συγκεκριμένα περίπτωση, η Αχώ θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας. Πλημμυρισμένη από την μοναξιά της, αναπολεί. Σκέφτεται και δημιουργεί εικόνες. Από το παρελθόν, το παρόν -που με δυσκολία αντιμετωπίζει- και το μέλλον. Αναμνήσεις γεμάτες όνειρα, αποχρώσεις του μπλε και απέραντο ουρανό. Ένας σύγχρονος άνθρωπος που ζει με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Για την ακρίβεια, προσπαθεί να ζήσει. Η καταθλιπτική της διάθεση, την οδηγεί στην ολοκληρωτική άφεση από τη ζωή και την καθημερινότητα.

Ο γλαφυρός τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας αποτυπώνει και φτιάχνει τις προτάσεις, σε οδηγούν σε εικόνες οικείες, νοσταλγικές.

Ανάμεσα στα γνώριμα μονοπάτια του ύφους ενός ποιήματος αλλά και ενός ρεαλισμού που μπορεί να σε σοκάρει, η Παππά οδηγεί τον αναγνώστη ασυνείδητα, στην σκέψη και την έκφραση ερωτημάτων για την ζωή και τη μοναξιά. Είναι επιλογή μας ή οδηγούμαστε από τις συνθήκες; Πόσο τρομακτική μπορεί να γίνει μια συνεχής μοναξιά;

Στο κέντρο της, αυτή η ιστορία είναι γυναίκα. Από την εφηβική ηλικία μέχρι το γήρας. Περνάει από όλα τα στάδια που βιώνει μια γυναίκα. Περίοδος, κύηση, γέννα, αποβολή. Αγωνίες και στιγμές καθοριστικές για όλες τις γυναίκες.

Ψυχή και σώμα γίνονται ένα.

Το ‘Τελευταίο Εμπόδιο’, αξίζει να διαβαστεί και να κατανοηθεί βαθιά. Κρύβει μέσα του όλη την αλήθεια για την ζωή και τον θάνατο, την απουσία και τη μοναξιά.

Όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Έφη Καράμπελα

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

www.ekdoseis.vakxikon.gr/shop/ekdoseis/vakxikon-peza/to-teleftaio-ebodio/

 

Leave a Reply