Να Μ’ Αγαπάς – Λία Νικολάου | Βιβλιοπαρουσίαση

Το «Να μ’ αγαπάς» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Λίας Νικολάου, εντάσσεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.  

Λίγα λόγια για την υπόθεση  

Το βιβλίο αποτελεί ένα ερωτικό γράμμα του Αλέξανδρου με παραλήπτη τον επί δεκαετίας σύντροφό του, Πάνο. Μέσα στις σελίδες του, παρακολουθούμε σε κάθε κεφάλαιο διάφορες στιγμές από την κοινή πορεία του ζευγαριού, όπως είναι η συνάντησή τους, η εξέλιξη της σχέσης τους και άλλα περιστατικά που καθόρισαν την ζωή τουςΟ Αλέξανδρος μας αφηγείται διάφορες στιγμές αντλημένες από την προσωπική τους ζωή, την επαγγελματική τους πορεία και την συναναστροφή τους με το κοινωνικό περιβάλλον, αναπολώντας τες και σχεδιάζοντας αυτές που θα έρθουν.   

Λίγα λόγια για το βιβλίο  

Πρόκειται για ένα φορτισμένο συναισθηματικά γράμμα, στο οποίο παρακολουθούμε τις αναμνήσεις του Αλέξανδρου. Δεν αφηγείται αποστειρωμένα τα όσα έζησαν, αλλά χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις αποδίδει το μεγαλείο του έρωτα και της λατρείας που τρέφουν ο ένας για τον άλλο. Διαβάζοντάς το σε παρασέρνει ο λυρικός- σχεδόν ποιητικός- λόγος, η ρομαντική ματιά και η αμεσότητα του αφηγητή. Αν και ο λυρικός μονόλογος μπορεί να δυσκολέψει λίγο την ανάγνωση από ένα σημείο και μετά, το βιβλίο στο σύνολό του είναι πραγματικά μαγευτικό. 

Δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ και δοκιμάστηκαν από τη ζωή ακόμα περισσότερο. Πάντα μαζί. Δεν παρακολουθούμε μόνο τις ευχάριστες και ξέγνοιαστες στιγμές που έζησαν, όπως ήταν οι ονειρικές διακοπές τους μακριά απ όλους και απ όλα. Βλέπουμε και τις άλλες, τις άσχημες, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους και τους στιγμάτισαν σωματικά και ψυχικά.  

Ο Αλέξανδρος πέρα από τη ρομαντική του οπτική προσδίδει γερές δόσεις σκληρού ρεαλισμού στα λεγόμενά του. Ειδικά πριν γνωρίσει τον Πάνο, αντιμετώπισε μερικές από τις άσχημες πτυχές της κοινωνίας. Χλευασμός, αποκλεισμός, εγκατάλειψη, βιασμός, εκμετάλλευση· μερικά από τα πρόσωπα της κοινωνίας που βίωσε και που τον χάραξαν βαθιά. Ακόμα και στο πλευρό του Πάνου, ο οποίος προσπαθεί να τον βγάλει από το σκοτάδι που τον έσπρωξαν τα βιώματά του, ζει συνεχώς τον φόβο της εγκατάλειψης και δεν μπορεί να αφεθεί ολοκληρωτικά στην γαλήνη και την αγάπη που του προσφέρει ο αγαπημένος του 

Ένα ακόμα σημείο που ξεχώρισα ήταν οι διαφορές που χαρακτηρίζουν τον Αλέξανδρο και τον Πάνο ως άτομα. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την πορεία του καθενός και την αντιμετώπισή του από τον περίγυρο, βλέπουμε ότι αντικατοπτρίζονται οι δύο διαφορετικές συμπεριφορές. Η πορεία του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική, ανάλογα με τα ερεθίσματα και την αντιμετώπιση που εισπράττει από το περιβάλλον του. Αυτό είναι κάτι που γίνεται σαφές στο βιβλίο κατ’ εμέΟ ένας συμπληρώνει τον άλλο, εν τέλει, με έναν μοναδικό τρόπο, αντλούν δύναμη και εισπράττουν αμοιβαία αληθινή αγάπη.  

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα συγκινητικό έργο που δεν αφήνει ανεπηρέαστο τ@ν αναγνώστ@ του. Το ρομαντικό στοιχείο έρχεται σε αντιδιαστολή με το ωμό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται αρκετές φορές, δίνοντάς παλμό στο κείμενο. Ταυτόχρονα, μας προβληματίζει για τις τακτικές που υιοθετεί η κοινωνία απέναντι στα άτομα που παρεκκλίνουν από τα στερεότυπα του «κανονικού» και «φυσιολογικού» που η ίδια έχει θεσπίσει και που λειτουργούν ως τροχοπέδη. Η γραφή της συγγραφέως μαγεύει, ο Αλέξανδρος καταθέτει με μια χαλαρή χρονολογική σειρά τη ζωή του και μας τοποθετεί αβίαστα στη θέση των θεατών τηςΑπολαυστικό μέχρι και την τελευταία σελίδα του 

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Βακχικόν για το αντίτυπο του βιβλίου.  

 

Συγγραφέας: Νικολάου Λία 

ISBN: 978 960 638 187 4 

Έτος κυκλοφορίας: 2020 

Εκδοτικός Οίκος: Βακχικόν 

Σελίδες: 254 

Είδος: Ελληνική λογοτεχνία 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου 

 

 

Leave a Reply