Πως να είσαι άνθρωπος – Wax Ruby | Βιβλιοπαρουσίαση

Η ευπώλητη συγγραφέας και ψυχολόγος Ρούμπι Ουάξ, γνωστή μεταξύ άλλων και για το παγκοσμίου φήμης βιβλίο της «Υγιής Καινούριος Κόσμος»,  κυκλοφόρησε το 2018 το «Πώς να είσαι άνθρωπος (το εγχειρίδιο)». Η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση της Νίκης Κωνσταντινίδη.  

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Σ’ αυτό το συγγραφικό της πόνημα, η Ουάξ πραγματεύεται την αξία της ενσυνειδητότητας σε συνάρτηση με ό,τι αφορά τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ένα από τα 12 κεφάλαια εστιάζει σε θέματα όπως είναι ο εθισμός, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι σχέσεις και η συγχώρεση. Αρχίζοντας με μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόνφτάνοντας στο παρόν και ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο μέλλον, η Ουάξ μας παρουσιάζει σε κάθε κεφάλαιο πώς μπορεί να συνδράμει η ενσυνειδητότητα τους ανθρώπους σε κάθε πτυχή τους, χαρίζοντάς τους μια πιο ξέγνοιαστη ζωή. Σε αυτό το ταξίδι δεν είναι μόνη· ενώνει τις δυνάμεις της με τον Γκελόνγκ Τούμπτεν (βουδιστής μοναχός) και τον Ασίς Ρανπούρα (νευροεπιστήμονας)Οι τελευταίες σελίδες κάθε κεφαλαίου είναι αφιερωμένες στην συζήτηση των 3 πάνω στο εκάστοτε θέμα, παραθέτοντας τις προσωπικές εμπειρίες τους και, κυρίως, τις εξειδικευμένες γνώσεις τους.  

Λίγα λόγια πάνω στο βιβλίο 

Αρχικά, δεν πρόκειται για ένα βιβλίο αποστειρωμένο και αυστηρά διδακτικό που παραθέτει έναν καταιγισμό πληροφοριών. Αντιθέτως, το ανάλαφρο και χιουμοριστικό ύφος της Ουάξ διακρίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου, καθιστώντας την μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Ταυτόχρονα, δεν υστερεί σε επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς για κάθε θέμα που αγγίζει παραθέτει συνοπτικά και με απλό λεξιλόγιο τις σχετικές πληροφορίες. Αν και προσωπικά θα προτιμούσα να αναφέρεται επί τόπου η κάθε παραπομπή της, στο τέλος του βιβλίου παραδίδει μια πλούσια βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη.  

Η γραφή της Ουάξ είναι απολαυστική για ακόμη έναν λόγο. Πέρα από τις εύστοχες και κωμικές παρομοιώσεις της, δεν διστάζει να τοποθετήσει την προσωπική πινελιά της στο κείμενο. Σε αρκετά σημεία αφηγείται κομμάτια της δικής της ιστορίας, αποκαλύπτοντας ακόμα και πληροφορίες σχετικές με το ψυχολογικό προφίλ συγγενών της και τη μάχη της με την κατάθλιψη. Μέσα από τις δικές της εμπειρίες δίνει δύναμη και εξηγεί πώς την βοήθησε η ενσυνειδητότητα στην κατάκτηση ενός καλύτερου επιπέδου ζωής ψυχολογικά 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση των 3 στο τέλος του κάθε κεφαλαίου. Δεν πρόκειται για βαρετές ή εξαντλητικές συζητήσεις– το κάθε άλλο. Συνοπτικά, παραθέτουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους επί του θέματος με χιούμορ και με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό λεξιλόγιο. Για παράδειγμα, εξηγούν για ποιον λόγο τείνουμε ως άνθρωποι να μένουμε προσκολλημένοι στις αρνητικές σκέψεις και πώς μπορεί η ενσυνειδητότητα να μας βοηθήσει να τις αναγνωρίζουμε και να μην τις αφήνουμε να επηρεάζουν τόσο πολύ την ψυχολογία μας 

Στο 11ο κεφάλαιο, η Ουάξ και ο Τούμπτεν παραθέτουν μερικές πρακτικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας που μπορεί να πραγματοποιήσει ο κάθε άνθρωπος μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά μέσα στην ημέρα τουΑσκήσεις που στοχεύουν στην εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και κατ’ επέκταση στην εξασφάλιση της εσωτερικής ηρεμίας μας. Βέβαια, δεν παρουσιάζεται ως λύση των πιο βαριών ψυχικών νόσων, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Αν και σε μερικά σημεία μοιάζει κάπως εξιδανικευμένη, στόχος της είναι να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τί συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας και να μην είμαστε πια απόλυτα υποχείρια των σκέψεών μας. 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ενημερωτικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο· μια εισαγωγή στην αξία της ενσυνειδητότητας. Ακόμα και αν κάποιο άτομο δεν τάσσεται υπέρ αυτής της πρακτικής, θα ευχαριστηθεί εξίσου το βιβλίο στο σύνολό του. Και αυτό, γιατί μέσα στις σελίδες του συνδυάζει την επιστημονική γνώση και προσωπική εμπειρία 3 πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων (εστιάζοντας βέβαια περισσότερο στην ίδια την συγγραφέα) μέσα σ’ ένα ανάλαφρο και χιουμοριστικό πλαίσιο. 

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Opera για το αντίτυπο του βιβλίου 

Συγγραφέας: Ουάξ Ρούμπι 

ISBN: 978 618 5400 18 7 

Έτος κυκλοφορίας: 2020 

Εκδοτικός Οίκος: Opera 

Σελίδες: 320 

Είδος: Ψυχολογία 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου 

Leave a Reply

%d