Now Reading
Οι πρώτες υποθέσεις του Πουαρό – Agatha Christie | Πάστα Φλώρα

Οι πρώτες υποθέσεις του Πουαρό – Agatha Christie | Πάστα Φλώρα

Οι πρώτες υποθέσεις του Πουαρό - Agatha Christie

Οι πρώτες υποθέσεις του Πουαρό – Agatha Christie

«Μα όταν σου τα εξηγώ, mon ami, δεν είναι πάντοτε όλα απλούστατα;»

Πώς ακριβώς έγινε διάσημος ο Ηρακλής Πουαρό; Ο φίλος του, ο Άρθουρ Χέιστινγκς, αφηγείται δεκαοκτώ από τις υποθέσεις που έλυσε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του και λίγο λίγο έχτισαν τη φήμη του.

Είναι υποθέσεις κάθε είδους, από μικροκλοπές και ληστείες, μέχρι απαγωγές και φόνοι, και ο Πουαρό τις λύνει πάντα με τον τρόπο που προτιμά: όχι τρέχοντας πίσω από αποδεικτικά στοιχεία, αλλά βάζοντας το μυαλό του –τα «μικρά φαιά κύτταρα», όπως λέει ο ίδιος– να δουλέψει.

Δεκαοκτώ ιστορίες, δεκαοκτώ μυστήρια που αποδεικνύουν ότι ο μικροκαμωμένος Βέλγος με το πάντα περιποιημένο μουστάκι είχε δίκιο να συστήνεται ως ο καλύτερος ντετέκτιβ στον κόσμο.

Μια σειρά από αυτοτελείς ιστορίες μυστηρίου, γραμμένες από την αριστουργηματική πένα της συγγραφέως – εγγύηση Agatha Christie! Πρόκειται για μικρές αφηγήσεις από τα πρώτα έτη δράσης του Πουαρό.  Ιστορίες που δεν έχουν στόχο την επίλυση των μυστηρίων, αλλά την ουσιαστικότερη σκιαγράφηση του 0αγαπημένου, πολυμηχάνημου ντετέκτιβ.

Την διείσδυση στην καθημερινότητα του και την παρακολούθηση της ανόδου και εξέλιξης του σε έναν από τους σπουδαιότερους ντετέκτιβ στον κόσμο της λογοτεχνίας. Επίσης, μας δίνει την ευκαιρία, να μελετήσουμε και κατανοήσουμε τις μεθόδους του.

Καθώς, και τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών που αναλαμβάνει ο μικρόσωμος Βέλγος ντετέκτιβ, φέρνοντας μας έτσι πιο κοντά στη συλλογιστική του πορεία και τις πρακτικές του.

Πουαρό: κλασσική αξία!

Για όλους τους λάτρεις του έντονου πνεύματος και της τεταμένης ατμόσφαιρας, που τυλίγει συνήθως τα έργα της Agatha Christie, θα πρέπει, να τονιστεί, ότι η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων δεν ακολουθεί το σύνηθες συγγραφικό ύφος της βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Από μια διπλή δολοφονία κατά τη διάρκεια ενός αποκριάτικου χορού, τη δηλητηρίαση μίας συζύγου, την απαγωγή πάμπλουτου παιδιού, την κλοπή πολύτιμων λίθων, ένα χαμένο ορυχείο με πολύτιμα κοιτάσματα μόλυβδου, η δολοφονία μιας παντρεμένης κληρονόμου, την κλοπή πολύτιμων μινιατούρων έως την μυστηριώδη αυτοκτονία που ήταν η αφορμή για μια πράξη εκδίκησης ή την πρώτη επαγγελματική «αποτυχία» του Πουαρό.

Όλες οι ιστορίες που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, είναι μοναδικές και αναμφίβολα πρωτότυπες. Αυστηρές στο μέγεθος, δίχως να τροφοδοτούν ιδιαίτερους προβληματισμούς ή να ολοκληρώνονται με κάποιο συναρπαστικό φινάλε. Καθώς η περιορισμένη έκταση τους δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά, έξυπνες, καλογραμμένες, με στόχο να ψυχαγωγήσουν το κοινό και να γυμνάσουν το νου του μέσω της επίλυσης των μικρών αυτών ιστοριών, χωρίς να στερούνται όμως από μικρές ανατροπές.

Πρόκειται για ιστορίες, που μεμονωμένα δεν θα θεωρούνταν κάτι ιδιαίτερο, όμως συνολικά συνθέτουν ένα έξυπνο ανάγνωσμα, που θα μπορούσε, να ευχαριστηθεί ο οποιοσδήποτε και θα πρότεινα ιδιαίτερα σε όσους αγάπησαν τα «Οι άθλοι του Ηρακλή» και «Ο Πουαρό ερευνά» (κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός)

Βαθμολογία: 8/10

Συγγραφέας: Agatha Christie
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες: 320
Είδος: Αστυνομική λογοτεχνία

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα.

Scroll To Top