Προς όλα τα αγόρια. Υ.Γ. Σ’ αγαπώ ακόμα – Τζένυ Χαν | Βιβλιοκριτική

Προς όλα τα αγόρια. Υ.Γ. Σ’ αγαπώ ακόμα – Τζένυ Χαν

H Λάρα Τζιν δεν περίμενε ποτέ ότι θα ερωτευόταν στ’ αλήθεια τον Πίτερ.

Να όμως που, ξαφνικά, οι δυο τους είναι μαζί – και η κατάσταση αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη από τότε που απλά παρίσταναν το ζευγάρι! Και αυτό είναι μονάχα η αρχή. Γιατί, όταν ένα αγόρι από το παρελθόν της Λάρα Τζιν μπαίνει ξανά στη ζωή της, επιστρέφουν μαζί και τα αισθήματα που είχε κάποτε για εκείνον. Άραγε γίνεται ένα κορίτσι να είναι ερωτευμένο με δύο αγόρια ταυτόχρονα;

Η αγάπη δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση, όμως αυτό ακριβώς είναι που την κάνει τόσο υπέροχη.

H Λάρα Τζιν και η ερωτική της αλληλογραφία επιστρέφουν σε αυτό το αφάνταστα γοητευτικό βιβλίο, που αποτελεί συνέχεια του «Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα».

Έχουν περάσει δύο χρόνια περίπου από την περίοδο που διάβασα το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Τζέννυ Χαν «Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα» κι όμως το γνώριμο αίσθημα που μου προκάλεσε η ανάγνωση του δεύτερου βιβλίο, με έκανε, να νοιώσω, σαν να ήταν μόλις χθες, που αποχωρίστηκα τον πρώτο τόμο της ιστορίας της Λάρα Τζιν.

Όταν έλαβα το πρώτο βιβλίο της σειράς στα χέρια μου η πρώτη μου σκέψη ήταν, ότι σίγουρα δεν πρόκειται για ένα ανάγνωσμα. που θα μου ταιριάξει. Η σκέψη αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και σύντομα η ιστορία με κέρδισε. Δεν είναι τόσο η εξιστόρηση της σχέσης των δύο νέων που κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου όσο η γραφή της Τζέννυ Χαν.

Μέσω της αφήγησης η συγγραφέας επιτυγχάνει, να καλλιεργήσει στον αναγνώστη ένα αίσθημα θαλπωρής και οικειότητας, ενώ το ύφος του βιβλίου είναι εξομολογητικό και δημιουργεί την εντύπωση ότι η ιστορία που διαβάζεις πρόκειται για το γράμμα – ίσως – κάποιου οικείου σου προσώπου, όπου αναζητά τη συμβουλή σου και θέλει να μοιραστεί μαζί σου τις πρόσφατες εξελίξεις της ζωής του.

Σε γενικές γραμμές το δεύτερο βιβλίο θύμιζε πολύ το πρώτο κάτι που θα πει ότι χαρακτηρίζεται από γρήγορη, ευχάριστη και ανάλαφρη γραφή, απλές καθημερινές περιγραφές που σε κάνουν να νοιώθεις μέλος της ιστορίας και ζωντανούς χωρίς ιδιαίτερο βάθος χαρακτήρες.

Μολαταύτα τα μηνύματα του βιβλίου και τα ζητήματα που πραγματεύεται συγχρόνως το διαφοροποιούν από το προηγούμενο. Το βιβλίο καταπιάνεται με το ζητήματα της ανάρτησης προσωπικών στιγμών μεταξύ δύο ατόμων σε δημόσιους ιστότοπους με στόχο τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση πάντα της γυναίκας. Φυσικά επειδή κατά βάση μιλάμε για ένα ανάλαφρο ανάγνωσμα δεν εμβαθυνε ιδιαίτερα στο ζήτημα όμως με λεπτότητα έθιξε, τις συνέπειες του.

Έπειτα μέσα από το βιβλίο δίνει έμφαση στην κυριαρχία του κάθε ενός στο σώμα του και τον σεβασμό των θέλω και των επιθυμιών του στον ερωτικό τομέα. Άλλωστε όπως τονίζεται στο βιβλίο : «Το σώμα μου είναι ένας βωμός που δεν δικαιούται να λατρέψει ο καθένας. Δεν θα κάνω τίποτα περισσότερο από εκείνα που θέλω» Διδάσκοντας ιδίως στους νεαρούς αναγνώστες την αξία της συναίνεσης.

Τέλος μέσα από το βιβλίο ακολουθούμε το ταξίδι της Λάρα Τζιν προς τη θεράπευση του εσωτερικευμένου μισογυνισμού που συχνά τη διέπει. Ξεκινώντας το αφήγημα συναντάμε μια ηρωίδα με έντονη ζήλια για την προηγούμενη σχέση του αγοριού της και έντονες ανασφάλειες για τον εαυτό της που την οδηγούν στη διαρκή σύγκριση της με άλλες κοπέλες. Από μικρή ηλικία καλλιεργείται ένα κλίμα μίσους ανάμεσα στα κορίτσια: ασκείται συνεχής πίεση να είναι καλύτερες, συγκριτικά με τις συνομήλικες τους.

Αυτή η αίσθηση ανταγωνισμού συντροφεύει πλήθος γυναικών για μεγάλο μέρος της ζωής τους ενώ δεν είναι λίγες αυτές, που δεν κατορθώνουν ποτέ να ξεφύγουν από αυτή την νοοτροπία. Μέσα από τα τρέχοντα γεγονότα η Λάρα Τζιν κατανοεί ότι μέσω της διαρκούς σύγκρισης με άλλα κορίτσια η ίδια έβαζε εμπόδια στην ευτυχία της, τη ζωή της και τη σχέση της και ότι η ίδια θα έπρεπε να ξεπεράσει αυτή τη συνήθεια ώστε να ευημερήσει και να αναγνωρίσει την αξία της.

Από το βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει η εξύμνηση της αδερφικής αγάπης αυτή τη φορά πιο ισχυρή από το πρώτο βιβλίο μιας και οι τρεις αδερφές Σόνγκ ωριμάζουν και η προστασία της οικογένειας περνά στις βασικές προτεραιότητες τους.

Τέλος στην ιστορία προστίθενται δύο νέοι χαρακτήρες. Η γεμάτη ζωντάνια, έντονα φεμινιστικά ιδεώδη, δυναμικότητα και αγάπη για τη ζωή, το ρίσκο και την αδρεναλίνη ηλικιωμένη Στόρμυ, κάτοικος του οίκου ευγηρίας στον οποίο εργάζεται εθελοντικά η Λάρα Τζιν και πιστή σύμβουλος της. Ακόμη στο βιβλίο αυτό συναντάμε ένα ακόμη από τους παραλήπτες των ερωτικών γραμμάτων και παιδικό φίλο της Λάρα Τζιν, τον Τζον ΜακΚλάρεν. Πρόκειται για γλυκό, ετοιμόλογο, τρυφερό και ευχάριστο χαρακτήρα που διεκδικεί την καρδιά της Λάρα Τζιν, πάραυτα η “αποτυχία” του σε αυτό γίνεται διακριτή στους αναγνώστες πολύ πριν το τέλος του βιβλίου.

Το μόνο αδύναμο σημείο του βιβλίου κατά την άποψη μου ήταν η σχέση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές Λάρα Τζιν και Πίτερ Καβίνσκι. Προσωπικά τη βρήκα αδιάφορη, αρκετά γλυκανάλατη, ρηχή και γεμάτη πισωγυρίσματα όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν τοξική οπότε δεν μπορώ να πω ότι επηρέασε αρνητικά την αναγνωστική μου εμπειρία ή ότι δεν θα μπορούσε, να ευχαριστήσει αναγνώστες, που απολαμβάνουν περισσότερο τις ρομαντικές σχέσεις σε βιβλία.

Συμπερασματικά λοιπόν πρόκειται για ένα ευχάριστο, ελαφρύ και γλυκό ανάγνωσμα ιδανικό για να διώξει το άγχος της ημέρας σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Μία όμορφη συντροφιά που θα σας κάνει, να αισθανθείτε, σαν να αποχαιρετάτε έναν φίλο, όταν θα φτάσετε στην τελευταία σελίδα.

Τίτλος: Προς όλα τα αγόρια. Υ.Γ. Σ’ αγαπώ ακόμα

Συγγραφέας: Τζέννυ Χαν

Αριθμός σελίδων: 392

Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη

Κατηγορία: Εφηβική λογοτεχνία

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν
Ιωάννα Δημητσάνου

Leave a Reply

%d