Τι είπαν οι αρχαίοι Έλληνες: Περί Ψυχής | Βιβλιοπαρουσίαση

Πέρι Ψυχής

Τι είπαν οι αρχαίοι Έλληνες: Περί Ψυχής

Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την ψυχή; Πώς συνελάμβαναν την ύπαρξή της; Ποια ήταν η δημιουργία και η σύστασή της; Τη θεωρούσαν θνητή ή αθάνατη; Ποια ήταν η τύχη της μετά θάνατον; Μεταβαίνει η ψυχή, μετά θάνατον, σε άλλα σώματα, και, αν ναι, σε σώματα ανθρώπων ή σε σώματα ζώων;

Το βιβλίο αυτό περιέχει μια εκτενή ανθολόγηση των ιδεών της ελληνικής αρχαιότητας σχετικά με την έννοια της ψυχής, μια έννοια που, μαζί με εκείνη του θεού, κυριάρχησε στην αρχαία φιλοσοφία και είναι από τις λεπτότερες υψηλότερες που συνέλαβε η ανθρώπινη σκέψη. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στην ψυχή δίνονται όπως αυτές καταγράφονται στα κείμενα της αρχαίας γραμματείας σε μια μακρά εξελικτική πορεία δεκατριών περίπου αιώνων (8ος π.Χ. – 5ος μ.Χ.).


Η νέα σειρά των εκδόσεων Κάκτος που τιτλοφορείται «Τι είπαν οι Αρχαίοι Έλληνες», αποτελείται από βιβλία που ανθολογούν τις απόψεις και τα λεγόμενα των αρχαίων πάνω σε βασικές αξίες: Ψυχή, θεός, παιδεία, δημοκρατία, ελευθερία.

Διαβάσαμε το ένα εξ αυτών, το οποίο αναφέρεται στην Ψυχή. Μια έννοια που απασχολεί φιλοσόφους, και μη, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Υπάρχει ή όχι η ψυχή; Τι είναι πραγματικά η ψυχή, είναι κάτι που υπάρχει ξεχωριστά από το σώμα, ακολουθεί μια δική της πορεία μετά τον επίγειο θάνατο;

Άλλοτε μικρότερα και άλλοτε εκτενέστερα χωρία βοηθούν στο να απαντήσουμε μερικά από αυτά τα, διαχρονικά, ερωτήματα και να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην αντίληψη των προγόνων μας, για το θέμα αυτό.

Η ανθολόγηση αποτελείται από μια σειρά αποσπάσματα σε μια πολύ καλή απόδοση στα νέα ελληνικά – άλλωστε οι εκδόσεις Κάκτος έχουν μακρά εμπειρία στον χώρο –, δοσμένα με τρόπο τέτοιο που δεν θα δυσκολέψουν ακόμα και τον πιο άπειρο, επί του θέματος, αναγνώστη.

Το βιβλίο «Περί Ψυχής», καθώς και οι υπόλοιπο τίτλοι της σειράς, δεν είναι ένα ανάγνωσμα της μιας φοράς. Δεν απαιτεί καν από τον αναγνώστη να διατηρεί την κλασική λογική του «ξεκινάω από την αρχή προς το τέλος». Παρά μας επιτρέπει να ανατρέχουμε σε αυτό όποτε το χρειαστούμε.

Είτε γιατί ζητάμε μια απάντηση σε κάποιο ερώτημα που μας απασχολεί, φιλοσοφικά ή μη, είτε σαν μια πηγή έμπνευσης και εσωτερικής διερεύνησης. Είναι το βιβλίο αυτό που δεν φοβόμαστε να σημειώσουμε -με μολύβι πάντα!- κάθε κενό του χώρο, να γεμίσουμε σελιδοδείκτες και να υπογραμμίσουμε όσα μας κινούν το ενδιαφέρον.

Αποτελεί έναν δυνατό αναγνωστικό σύντροφο είτε μόνο του σαν βιβλίο είτε σαν μέρος ολόκληρης της σειράς. Θα μας δώσει λίγα ακόμα ψήγματα σοφίας, για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή σε κάθε μας βήμα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος:

Τι είπαν οι αρχαίοι Έλληνες: Περί Ψυχής

 

Leave a Reply