Το Τζόκερ – Αλευρίδη Μαργαρίτα | Βιβλιοπαρουσίαση

Το Τζόκερ - Εκδόσεις Bell

Το Τζόκερ – Αλευρίδη Μαργαρίτα

Ένα όνειρο, δυο δελτία του Τζόκερ, μια αποκάλυψη που δένει τους κόμπους, μια πραγματικότητα που τους λύνει.

Με λένε Σοφία και αύριο που θα κλείσω τα τριάντα οκτώ η μαύρη συμπαντική τρύπα θα έχει καταπιεί για τα καλά απαντήσεις ζώσης σημασίας, αφήνοντας πίσω μόνο ερωτηματικά να αιωρούνται μεσίστια. «Προλαβαίνω να κάνω οικογένεια ή θα γεράσω παρέα με καμιά τριανταριά γάτες;» «Για πόσο ακόμα η καριέρα μου θα βρίσκεται πεταμένη πίσω από τα φωτοτυπικά;» «Οι ψηλοί με τις φαρδιές τις πλάτες είναι διαθέσιμοι μόνο στα Άρλεκιν;»

Όπως κατάλαβες, οι δικοί μου πλανήτες ήταν ανάδρομοι από γεννησιμιού τους και γι’ αυτό τα όνειρά μου έχουν προ πολλού αυτομολήσει, βρίσκοντας την υγειά τους στις πασιέντζες που βγαίνουν πάντα σε άλλες. Εγώ, μια ζωή στον κοινωνικό πάγκο, αναπληρωματική μιας άλλης που σε ένα παράλληλο σύμπαν βάζει τα τρίποντα το ένα μετά το άλλο. Εγώ, μια ζωή σε αναμονή μίας ιδανικής στιγμής που θα με βάλει αυτόματα στον αγωνιστικό χώρο.

Τα νεανικά όνειρα της Σοφίας έμειναν ανεκπλήρωτα. Η προαγωγή που περίμενε δεν ήρθε ποτέ και κανένα βατράχι από όσα φίλησε δεν έγινε πρίγκιπας. Ένα άλλο όνειρο όμως, αυτό που θα δει το βράδυ των γενεθλίων της, θα πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της και τότε θα συνειδητοποιήσει πως κάποιες φορές μπορεί όλα να καθοριστούν όχι απαραίτητα από την έκβαση μιας κλήρωσης αλλά από το πόσα είναι διατεθειμένος κανείς να ποντάρει σε ένα και μόνο στοίχημα. Από το αν είναι σε θέση τελικά να διακρίνει τη μοναδική εκείνη ευκαιρία που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή του.


Η Σοφία αύριο έχει γενέθλια, γίνεται 38. Είναι μόνη, μέσα από μια σειρά άτυχων σχέσεων, σε μια δουλειά που δεν την καλύπτει και με μια ζωή που κανείς δεν θα ζήλευε.

Αρκεί άραγε μια στιγμή, ένα όνειρο, για να αλλάξει η ζωή σου; Και αν ναι, είναι κάτι που κατάφερες εσύ ή ένα παιχνίδι της μοίρας;

Στην περίπτωση της Σοφίας, ένα όνειρο αρκεί για να σπάσει κάποιες από τις άμυνές της. Αρκεί να την κάνει να δει τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνηση μια σειρά από γεγονότα. Γιατί κάποια πράγματα ανήκουν στην τύχη, όπως οι έξι αριθμοί του τζόκερ, άλλα όμως είναι κομμάτι δικό μας, και εξαρτώνται από τις πεποιθήσεις μας.

Η Μαργαρίτα Αλευρίδη με αφορμή ένα όνειρο πολλών, αυτό του Τζόκερ, φτιάχνει ένα ψηφιδωτό αναμνήσεων και εμπειριών. Κάθε αριθμός έχει τη δική του σημειολογία. Κάθε αριθμός συνδέεται με τον επόμενο μέσα από μια πλειάδα νημάτων. Νήματα που πρέπει να κοπούν, ίσως, για να υπάρξει τελικά η ελευθερία.

Γιατί, τι άλλο επιθυμούμε όταν διακαώς παίζουμε τζόκερ, παρά την ίδια μας την ελευθερία!

392 σελίδες, που όμως κυλούν ευχάριστα. Γεμάτες ιστορίες από το παρόν και το παρελθόν. Γυναίκες που πάλεψαν στη ζωή τους. Γυναίκες που έμειναν εγκλωβισμένες σε όνειρα. Γυναίκες που λαχτάρησαν την ελευθερία.

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τους φόβους και τις επιθυμίες μιας σύγχρονης γυναίκας, που η ζωή της μοιάζει να βυθίζεται σε μια μαύρη συμπαντική τρύπα, αλλά εκείνη δεν παύει να ονειρεύεται!

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell:

Το Τζόκερ – Αλευρίδη Μαργαρίτα

Leave a Reply