Το περπάτημα και τα οφέλη του – Shane O’ Mara | Βιβλιοκριτική

Το περπάτημα και τα οφέλη του

Γιατί περπατάμε; Σε τι μας ωφελεί η συνεχής κίνηση και αυτή η εναρμόνιση των πάνω και κάτω άκρων μας; Πώς ξεκίνησε η όλη διαδικασία βάδισης; Από που προέρχεται και μέχρι που μπορεί να φτάσει; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα και εκατοντάδες περισσότερα, μπορούν να σας απαντηθούν αν διαβάσετε το βιβλίο ‘Το Περπάτημα και τα Οφέλη του’, του Shane O΄Mara.

Ζώντας σε μια μεγαλούπολη, έχει χρειαστεί να διανύσω χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσω στον προορισμό μου. Η Αθήνα, άλλωστε, είναι γνωστή για τις μεγάλες αποστάσεις της. Μέσα από το βιβλίο του O΄ Mara, κατανόησα βαθιά την έννοια της βάδισης και της περπατησιμότητας ενός τόπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συχνά πυκνά μέσα στις σελίδες του.

Ξεκινώντας από τα βάθη της αρχαιότητας και της παιδικής ηλικίας του κάθε ανθρώπου, ο συγγραφέας αναλύει με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο και μέσα από εμπειρικές μελέτες, από το λόγο για τον οποίο οφείλουμε στον εαυτό μας να περπατάμε σε εβδομαδιαία-συχνή βάση μέχρι και τον τρόπο που λειτουργούν τα συστήματα του εγκεφάλου μας.

Μας κάνει σαφές το γεγονός πως ολόκληρη η ύπαρξή μας, εξαρτάται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που περνάμε στεκόμενοι στα δύο μας πόδια, αφού μέσα από το περπάτημα αυξάνεται η διάθεσή μας και παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης ήπιας ή πιο βαριάς μορφής κατάθλιψης.

Επιπλέον, διαιρεί και αναλύει τις μορφές που μπορεί να πάρει το περπάτημα, θεωρώντας το μια κατεξοχήν κοινωνική δραστηριότητα. Ναι μεν μπορεί κανείς να περπατήσει μόνος, εξερευνώντας το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του, αλλά περπατάμε πολύ περισσότερο μαζί με άλλους, φίλους ή την οικογένειά μας.

Το γεγονός αυτό, μας κάνει, σύμφωνα με τον συγγραφέα, να συγχρονιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό με τον διπλανό μας, από τον ρυθμό των βημάτων μας, μέχρι τους χτύπους της καρδιάς μας. Είμαστε φύσει κοινωνικά όντα, όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο σε γεμίζει γνώσεις, άλλες χρήσιμες και άλλες όχι τόσο. Απευθύνεται σε έναν αναγνώστη που είναι σε θέση να το ακούσει και να αφουγκραστεί τις ιδέες του συγγραφέα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, διαβάζοντας και την τελευταία σελίδα του, σε παρακινεί να σηκωθείς και να βγεις έξω, να ψάξεις το κοντινότερο πάρκο της γειτονιά σου, να πάρεις ένα φίλο σου και να περπατήσετε. Να πάτε όσο πιο μακριά μπορέσετε.

Αυτή θα ήταν και η συμβουλή του συγγραφέα αναμφισβήτητα.

Αν έχεις σκοπό να διαβάσεις αυτό το βιβλίο, φρόντισε να το αξιοποιήσεις στο έπακρον.

Έφη Καράμπελα

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος:

https://www.kaktos.gr/perpatima-kai-ofelh

 

 

Leave a Reply