Το Χέρι του Θεού – Ελευθερία Μεταξά | Βιβλιοπαρουσίαση

«Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Γρηγόρης Σταθόπουλος και ήρθα να καταγγείλω τη δολοφονία μου. Είδα σε όραμα ότι κάποιος με έκαψε ζωντανό, αφήνοντας πλάι μου έναν φλεγόμενο σταυρό».

Τα λόγια αυτά, βγαλμένα από το στόμα του νεαρού άντρα με την ασκητική μορφή, θα προκαλέσουν ένα συγκαταβατικό χαμόγελο στον αστυνόμο Βαρσάμη, ο οποίος, θεωρώντας τον τρελό, θα τον αποπέμψει ευγενικά από το τμήμα. Το χαμόγελό του, όμως, θα σβήσει και οι τύψεις θα τον κατακλύσουν, όταν λίγο αργότερα η προφητεία του Σταθόπουλου θα επαληθευτεί και δύο ακόμα θύματα θα προστεθούν στον μακάβριο κατάλογο του παρανοϊκού δολοφόνου.

Τι είναι αυτό που συνδέει τους τρεις νεκρούς; Ποιος είναι εκείνος που καίει ανθρώπους ζωντανούς, αφήνοντας πλάι τους έναν φλεγόμενο σταυρό, φωτογραφίες και υπογραμμισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή; Ποια σχέση έχουν με τα αποτρόπαια εγκλήματα η άρρωστα θρησκευόμενη μητέρα του Σταθόπουλου, η φρικτά παραμορφωμένη αδελφή του, ο εμβληματικός πατήρ Χρυσόστομος και η αινιγματική γερόντισσα Φεβρωνία;


Η Ελευθερία Μεταξά μάς συστήνει την επόμενη ιστορία της Έλσας Γληνού και του Μάνου Βαρσάμη. Αυτή τη φορά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα έγκλημα με θρησκευτικές καταβολές.

Το βιβλίο διαδραματίζεται στο σήμερα, αλλά εμπεριέχει την αλήθεια της πίστης ανά τους αιώνες. Εγκλήματα με τελετουργία που προσομοιάζει σε βιβλικές αναφορές.

Πώς μας επηρρεάζει τελικά η θρησκεία; Σε τι βαθμό μπορεί να φτάσει κάποιος να πιστεύει σε έναν θεό, στο όνομα του οποίου εγκληματεί; Θρησκευτικές αντιλήψεις και πιστεύω, με τα οποία έχουμε γαλουχηθεί ανά τα χρόνια, έρχονται να γίνουν κίνητρα για αποτρόπαιες δολοφονίες.

Ο άνθρωπος πολλές φορές ζητάει άφεση αμαρτιών. Ψάχνει τα σημάδια εκείνα που θα δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Το χέρι του θεού καθοδηγεί τον πιστό. Τον βάζει σε μονοπάτια δύσβατα, άγνωστα. Τον εξιλεώνει.

Όπως μας έχει συνηθίσει η Ελευθερία Μεταξά, και στα προηγούμενα βιβλία της, η πλοκή εξελίσεται σταδιακά και είναι γεμάτη από αντροπές και αλυσιδωτές εξελίξεις. Αυτή τη φορά, καταπιάνεται με το δύσκολο κομμάτι του θρησκευτικού φανατισμού.

Οι βασικοί χαρακτήρες της εξελίσσονται ακόμα περισσότερο, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εμπόδιο για έναν αναγνώστη να επιλέξει το Χέρι του Θεού ως το πρώτο του βιβλίο από την συγγραφέα.

Τα θρησκευτικά κίνητρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και ο ψυχισμός των δολοφόνων (πληθυντικός για τις ανάγκες του κειμένου – δεν αποτελεί κάποιο spoiler) συνθέτονται αριστουργηματικά.

Ένα ακόμα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, με μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα θεματική. Αγωνία μέχρι τέλους!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ:

https://minoas.gr/PDF/35371_Preview.pdf

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top