Βίος Βίας – Δήμητρα Παπαδήμα | Βιβλιοπαρουσίαση

Ξύπνησα ξημερώματα «δαρμένη» από τα ίδια παράξενα όνειρα! Κουκουλώθηκα με το πάπλωμα! Να κρυφτώ! Να ξεφύγω! Από τα όνειρα; Ή από την πραγματικότητα; Έσφιξα τα δόντια! Έπρεπε να τελειώνω με το χρόνιο παραμύθιασμα! Με λίγα λόγια, απαίτησα από τον εαυτό μου να δώσει τίτλο στη μέχρι τώρα ζωή μου! Στον Βίο μου… «τι βίο έχω ζήσει μέχρι τώρα;» «ΒΙΑΣ», ούρλιαξε εκείνη η φωνή μέσα μου που συνεχώς τη διατάζω να βγάλει τον σκασμό!

ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ! Ναι! Έτσι είναι! Ένα τσεκούρι, ένα μαχαίρι ή μια μονοκοντυλιά, κι ο ΒΙΟΣ γίνεται ΒΙΑΣ! Ξεκίνησα το γράψιμο… Εδώ μέσα είμαι σε αυτές τις γραμμές, σε αυτές τις σελίδες… Ένας σύνθετος άνθρωπος που σπάει εύκολα αλλά και τα σπάει εύκολα! Εδώ μέσα είμαι, μια απλή γυναίκα με κοινή, απλή λογική που δεν τη διαπραγματεύομαι!

Μια γυναίκα έτοιμη για όλα! Είναι δύσκολο να το δεχτείς, το παραδέχομαι και με δέχομαι!


Όταν η μυθοπλασία δίνει φωνή στην εξομολόγηση. Στην αλήθεια που κοχλάζει μέσα μας.

Η Δήμητρα Παπαδήμα επιλέγει να μιλήσει για την αλήθεια της, μέσα από την ιστορία μιας καθημερινής γυναίκας. Βρίσκει την κάθαρση, δίνοντας τη δύναμη σε μια φανταστική ηρωίδα να επιβιώσει ενός βίου βίας.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η ιστορία ίσως και να μην παίζει κανέναν ρόλο. Ποια είναι η πρωταγωνίστρια, με τι ασχολείται, πώς είναι η καθημερινότητά της; Μας ενδιαφέρει; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Σίγουρα όμως εστιάζουμε στον ρόλο του βιβλίου αυτού. Να μιλήσει για τη βία με την οποία μια γυναίκα γαλουχείται. Τη βία που υπάρχει εκεί όταν ονειρεύεται, όταν ζει, όταν αναπνέει.

Κοινότοπο; Μόδα; Νισάφι; Ναι, ισχύει για κάποιους. Ίσως για πολλούς. Θα προτρέξουν να πουν: ναι, βρήκαμε τώρα, όλες έχουν κάτι να πουν, όλες έχουν ένα δικό τους #MeToo. Θα τους φανεί παράξενο. Γιατί δεν μπορούν να συλλάβουν στο ελάχιστο την αλήθεια. Η Βία είναι συνυφασμένη με τον βίο μιας γυναίκας.

Κάθε γυναίκα θα ταυτιστεί λιγότερο ή περισσότερο με την ηρωίδα του βιβλίου. Παρόλη τη μυθοπλασία κρύβει μέσα του, άλλωστε, λίγη από την αλήθεια της συγγραφέα, όπως και η ίδια έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Είναι ένα εύκολο βιβλίο; Όχι, είναι ποτέ εύκολη η ζωή; Διαβάζεται εύκολά; Διαβάζεται σαν δίνη. Τραβάς γερά τις σελίδες, αγωνιάς από κάπου να πιαστείς.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το βιβλίο χωρίς να κάνουμε spoiler. Τα συναισθήματα που γεννά είναι πολύ δυνατά και πολλές φορές φλερτάρουμε με την ιδέα να απαλαγούμε από αυτά. Επιμένοντας όμως φτάνει ο αναγνώστης σε μια κάθαρση, που για λίγο θα του δώσει άλλο ένα σκαλί να πατήσει, στον δρόμο προς την επιβίωση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

http://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1627

 

Leave a Reply