Η νέα ταινία του Park Chan-wook και η ”αδύναμη” Black Adam

Η τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου βρίσκεις τον κινηματογράφο με δυο μεγάλες κυκλοφορίες. Ενώ όλες οι ταινίες που έχουμε παρουσιάσει τις προηγούμενες μέρες είναι ακόμα σε κάποιον κινηματογράφο δίπλα σας, έρχονται να προστεθούν ακόμα δυο μεγάλες και εντελώς διαφορετικές ταινίες.

Απ’ την μια πλευρά, έχουμε ξεκάθαρα την πρόταση της εβδομάδας με την νέα ταινία του Park Chan-wook, Decision To Leave (⭐⭐⭐⭐1/2). Ο δημιουργός του θρυλικού και βραβευμένου στις Κάννες OLDBOY αλλά και ταινιών όπως Handmaiden, Stoker, Δίψα αλλά και μιας σειράς γυρισμένη στην Ελλάδα, The Little Drummer Girl επιστρέφει με ακόμα ένα σκηνοθετικό masterclass που βραβεύτηκε και στις φετινές Κάννες.

Ένας ντετέκτιβ κατά την διάρκεια έρευνας για τον θάνατο ενός άνδρα σε ένα βουνό, έρχεται σε επαφή με την γυναίκα στα πλαίσια μιας περαιτέρω έρευνας. Αυτή η γνωριμία θα θολώσει τα νερά της εξιχνίασης της υπόθεσης και οι δυο τους θα βρεθούν σε μια μυστήρια διαδρομή που συνεχώς ο ένας θα εμποδίζει τον άλλον.

Ο σκηνοθέτης για μια ακόμα φορά καταφέρνει να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που καθηλώνει το κοινό και μαζί με την εξαιρετική μουσική επένδυση αυτό καταλήγει στην απόλυτη, γνήσια κινηματογραφική εμπειρία. Οι ανατροπές στην υπόθεση είναι πολλές και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον επίλογο της ταινίας που προκαλεί τόσο τον λογική όσο και το συναίσθημα. Η ταινία μπορεί να είναι ένα αστυνομικό δράμα αλλά καταλήγει σε ένα δοκίμιο για τον έρωτα. Τον ανεκπλήρωτο έρωτα που παραμένει στα πλαίσια του μυαλού και γιγαντώνεται τόσο πολύ στην φαντασία που η επαφή έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Η δεύτερη ταινία είναι το μεγάλο blockbuster χαρτί της D.C. που ακούει στο όνομα Black Adam (⭐⭐).

Η πολύ αναμενόμενη ταινία με πρωταγωνιστή τον Dwayne Johnson κάνει σήμερα πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες και θα δώσει μια απάντηση αν η τόσο διαφήμιση της εταιρίας σε αυτήν είναι η αρχή της αναγέννησης του σύμπαντος της ή μια προσπάθεια να καλύψει τυχόν ελλείψεις στην ίδια την ταινία.

Η αλήθεια είναι κάπου στο ενδιάμεσο.

Όποιος δεν γνωρίζει για την D.C. και είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια η D.C. έχει δώσει πολύ καλές ταινίες αλλά και κάποιες κακές. Με θετικό πρόσημο έχουν μείνει στην μνήμη του κοινού οι ταινίες Wonder Woman, Shazam, The Suicide Squad αλλά και η σειρά PeaceMaker ενώ στον αντίποδα έχουμε ταινίες όπως το Batman vs Superman, Wonder Woman 1984.

Τώρα η εταιρία προσπαθεί να ορθώσει αντιστάσεις απέναντι στην σαρωτική επικράτηση της Marvel και μεγαλώνει το σύμπαν της με αυτή την ταινία και έναν μεγάλο action hero ως πρωταγωνιστή.

Αν ο Shazam είναι ο καλός τότε ο Black Adam από το ίδιο σύμπαν είναι ο κακός και αυτός που θεωρείται ο μεγάλος αντίπαλος του Superman (γι’ αυτό και ο Dwayne Johnson πιέζει την D.C. να τους βάλει απέναντι σε μια ταινία στον κινηματογράφο). Εδώ μαθαίνουμε το πως δημιουργήθηκε, με λίγα λόγια το origin story του, και τι θέση έχει στο σήμερα. Χωρίς να πω περισσότερα για την υπόθεση, θα μείνω στο ότι ένας πανίσχυρος άνδρας αφυπνίζεται μετά από 5.000 χρόνια και ο κόσμος που ήξερε σίγουρα δεν είναι ο ίδιος.

Οι σκηνές δράσης της ταινίας είναι καλές ως πολύ καλές. Όμως η ίδια η ταινία μοιάζει λες και κάποιος έχει ”τεντώσει” μια μεγάλη σκηνής δράσης τόσο πολύ που εμβόλιμα μέσα έχει προσθέσει μια κάποια πλοκή. Το σενάριο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας μιας και είναι μια από τα ίδια και μάλιστα με μια μανιερίστικη επανάληψη. Σήμερα, έπειτα από μια δεκαετία που ο θεατής έχει δει πολλές ταινίες με υπερήρωες, το να παρουσιάζεις την βασική συνταγή με έναν villain που εύκολα τον ξεχνάει κανείς είναι τουλάχιστον άστοχο.

Ο Dwayne Johnson στον ρόλο του είναι καλός αλλά το μέγεθος του ως σταρ του σινεμά δεν σε αφήνει να απεγκλωβιστείς από αυτή την εικόνα και νιώθεις ότι βλέπεις ακόμα μια ταινία με τον ίδιον σε ακραίες καταστάσεις. Στον αντίποδα, την παράσταση κλέβει ο Pierce Brosnan με έναν χαρακτηριστικό και κομβικό ρόλο. Η Quintessa Swindell και Noah Centineo παρόλη την φρεσκάδα τους ως νέοι ηθοποιο, οι ρόλοι τους χαντακώνονται από την χρονική παρουσία τους στην ταινία για την οποία φταίει ξεκάθαρα το σενάριο.

Το Black Adam είναι μια διασκεδαστική ταινία αλλά ως εκεί. Τίποτα καινούργιο και σίγουρα κάτι με πολλά προβλήματα που ήδη στο Rotten Tomatoes φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις με τις αξιολογήσεις των κριτικών στην ιστορία της D.C.

Χρήστος Βασιλακόπουλος