Είδαμε: H «Οδύσσεια» στο θέατρο Ολυμπία | Πάστα Φλώρα

Κάθε Σαββατοκύριακο, έως και τις 12 Απριλίου κάτι παράξενο συμβαίνει στο θέατρο Ολυμπία

Από το πρωί έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Όμηρος αφηγείται τις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα στην προσπάθεια του να βρεθεί ξανά στην πατρίδα του, την Ιθάκη του.

Έτσι μετά το 3ο χτύπημα του κουδουνιού μικροί και μεγάλοι αφήνονται στην αγκαλιά του ραψωδού προκειμένου να τους οδηγήσει στα βάθη ενός μυθολογικού ταξιδιού που όμοιο του δεν υπάρχει.

Καθώς λοιπόν τα λεπτά κυλούν, η δράση κορυφώνεται!

Στην αρχή θα γευτείτε τον απολαυστικό καρπό του λωτού, όπως και τις ευφοριογόνες παρενέργειες του.  Αφού καταφέρετε να ξεφύγετε από τη μέθη και την ζάλη που επικρατεί στο νησί των Λωτοφάγων θα μεταφερθείτε ανάμεσα στο κοπάδι του Κύκλωπα Πολύφημου… Η περιπέτεια όμως δε σταματάει εδώ. Οι δυσκολίες για τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του ήταν πολλές.. Θα δείτε τη μάγισσα Κίρκη, την Καλυψώ, θα παρασυρθείτε από τους ανέμους που έκρυβαν οι ασκοί του Αιόλου, θα πρέπει να αντισταθείτε στο μαγικό κάλεσμα των Σειρήνων, να περάσετε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, αλλά και από τον Κάτω Κόσμο, το βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, το βασίλειο των ψυχών.

Μέσα λοιπόν από τρικυμιώδεις θάλασσες, πλανεύτρες  και πονηρές μάγισσες, αλλά και τέρατα, θα καταφέρετε να ξαποστάσετε στο φιλόξενο νησί τω Φαιάκων. Έπειτα η Ιθάκη, αυτή που τόσο λαχταρούσατε να δείτε, θα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Αυτό το ιδιόρρυθμο ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες. Μέσα σε αυτές τις  δύο ώρες μικροί και μεγάλοι παρασύρονται σε μια παράσταση γεμάτη ποίηση, μαγεία, χρώματα, μουσικές (από παραδοσιακά μέχρι και ροκ), χορό, κίνηση. Η «Οδύσσεια» είναι ακριβώς το σημείο αυτό που ο έμμετρος λόγος συναντάει την video art, συνεπαίρνοντας τα πιτσιρίκια, τα οποία νιώθουν την αγωνία, αναφωνούν μπροστά στα μυθικά πλάσματα, συμμετέχουν, γελούν με το χιούμορ και την αφέλεια των συντρόφων του Οδυσσέα.

Η Σοφία Σπυράτου, ο Στρατής Πασχάλης, ο Μανόλης Παντελιδάκης , η Στέλλα Κάλτσου με τη βοήθεια ηθοποιών, ακροβατών και χορευτών κατορθώνουν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους μέσα από ένα έργο που ξεχειλίζει από αξίες, ιδανικά και πολιτισμό. Δεν είναι απλό να αφηγηθείς ένα έργο που είναι σύμφυτο με τη φλέβα της αρχαιότητας και εν τέλει του ελληνικού μας «DNA», πόσο μάλλον όταν καλείσαι να το αφηγηθείς σε μερικές εκατοντάδες ζευγάρια παιδικά μάτια και ψυχές.

Η Οδύσσεια κατάφερε μέσα από μια άκρως εύληπτη, παραστατική και ανατρεπτική διήγηση όχι μόνο να μας  υπενθυμίσει πόσο ωραίο είναι το ταξίδι προς την Ιθάκη, αλλά να καταλάβουμε, ειδικά τα παιδιά, τι σημαίνει να  προσπαθείς να βρεις την πορεία σου μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο από την οργή του Ποσειδώνα, τους Κύκλωπες, τους Λαιστρυγόνες…

Μαίρη Μαθιουδάκη

Leave a Reply