Έξοδος – Belinda Bauer | Βιβλιοπρόταση

Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε καταλήξει σε φόνο…

Ο Φίλιξ Πινκ έχει πάρει σύνταξη. Χήρος εδώ και πάνω από μια δεκαετία και εξουθενωτικά στοχαστικός, ζει μια ζωή ρουτίνας και απλώς περιμένει ήρεμα και καρτερικά να πεθάνει, ελπίζοντας ο θάνατός του να είναι εξίσου πληκτικός και γαλήνιος. Δραστηριοποιείται εθελοντικά ως Εξοδοφύλακας, αναλαμβάνει δηλαδή να κάθεται κοντά σε ανθρώπους που διανύουν το τελευταίο στάδιο ανίατων, επώδυνων νόσων την ώρα που αυτοκτονούν, βοηθώντας στις πρακτικές λεπτομέρειες, παρέχοντάς τους ηθική υποστήριξη και κατόπιν εξαφανίζοντας τα πειστήρια για να μη βρεθούν μπλεγμένοι οι συγγενείς και οι φίλοι τους.

Όταν ο Φίλιξ μπαίνει στο σπίτι που βρίσκεται στον αριθμό 3 της Μπλακ Λέιν, σκοπός του είναι να επιτελέσει μια πράξη συμπόνιας και ευσπλαχνίας: να κρατήσει συντροφιά σε έναν ετοιμοθάνατο ώσπου ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή.

Αλλά μόλις ένα τέταρτο αργότερα, ο Φίλιξ το σκάει κυνηγημένος από την αστυνομία, έχοντας διαπράξει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του. Τώρα ο ήσυχος και σχολαστικά προγραμματισμένος κόσμος του καταρρέει, καθώς προσπαθεί να διαλευκάνει αν αυτό που συνέβη ήταν απλό λάθος ή προμελετημένη πράξη. Δολοφονία.


Μετά το πολύ καλό Snap  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell το δεύτερο βιβλίο της Belinda Bauer, η Έξοδος. Άλλο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Στη συγκεκριμένη ιστορία όμως, ο πρωταγωνιστής είναι ένας αγαθός χήρος που μέσα από διάφορα μπερδέματα, καταφέρνει να βρεθεί μπλεγμένος σε μια δολοφονία.

Στον ελέυθερό του χρόνο ο Φίλιξ είναι εξωδοφύλακας. Βοηθάει ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να αυτοκτονήσουν, χωρίς να αφήσουν ίχνη πίσω τους. Στην τελευταία του όμως αποστολή, τα πράγματα περιπλέκονται. Η αρχάρια βοηθός του με μια κίνησή της παρεμβαίνει τους κανόνες και διευκολύνει έτσι, άθελά της το λάθος άτομο να πεθάνει.

Σειρήνες ακόυγονται ξαφνικά και ένας πανικός επικρατεί στο σπίτι, μέσα στο οποίο βρίσκονται παράνομα και έχοντας μπροστά τους το νεκρό σώμα του λάθος ανθρώπου. Σπεύδουν να φύγουν βιαστικά. Τη γλυτώνουν, κανείς δεν τους είδες, θα μπορούσαν να μην ξανά μιλήσουν για το συμβάν.

Ο Φίλιξ όμως ξεχνάει στο σπίτι ένα χαρτοφύλακα με στοιχεία που οδηγούν την αστυνομία στον αρχηγό των εξωδοφυλάκων. Ο ίδιος θα επιστρέψει ξανά στο σπίτι, θέλοντας να μάθει τι έχει πραγματικά συμβεί. Μια καταγγελία οδηγεί την αστυνομία στην πόρτα του και εκείνος, άθελά του, ομολογεί για το λάθος έγκλημα.

Μέσα από όλα αυτά τα μπερδέματα, η αστυνομία καταλήγει στην αλήθεια. Μια μοντέρνα αστυνομική ιστορία, στην οποία κανένας δεν είναι αυτό που πραγματικά δείχνει. Όλοι κάτι κρύβουν και όλοι κάπως συνδέονται.

Δεν ανήκει στα τυπικά αστυνομικά μυθιστορήματα, γεμάτα αγωνία και εντάσεις. Είναι, θα λέγαμε, μια τρυφερή ιστορία με έντονο το αστυνομικό στοιχείο. Συνδυάζει έναν ερασιτέχνη ‘ντέτεκτιβ’ με ένα police procedure ύφος και λίγο από το στυλ των ηρώων του Fredrik Backman.

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που θα σας κρατήσει μέχρι τέλους!

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Έξοδος

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top