Η Κιμωλία – Δημήτρης Κωστόπουλος | Βιβλιοπαρουσίαση

Μια πολυπρόσωπη και μακροχρόνια ιστορία για το δύσκολο μελόδραμα της ζωής

Η Ιστορία είναι γενικά ευρύχωρη, απλώνεται πάνω από θάλασσες και κράτη, αλλά καμιά φορά μπορεί να στριμωχτεί και σε ένα μικρό νησί όπως η Λέρος. Όλα εκεί, μέσα στα ίδια κτίρια. Δύο πόλεμοι, ο ένας Παγκόσμιος, ένας Εμφύλιος, μια Δικτατορία, το Ψυχιατρείο, και τώρα οι πρόσφυγες. Η ιστορία ενός δύσκολου αιώνα.

Εκεί στη Λέρο καταλήγουν τελικά και οι δύσκολες διαδρομές του έρωτα και της ιστορίας, οι χαρές και οι λύπες των πρωταγωνιστών αυτής της αφήγησης. Από την Αλεξάνδρεια στο Ταϊγάνιο της θάλασσας του Αζόφ και από τη Σικελία στο Χαλέπι της Συρίας. Από τη Νέα Ιωνία του Βόλου στη Νέα Ιωνία της Αθήνας και από τα Εξάρχεια στη Ζάκυνθο. Δύσκολο μελόδραμα βλέπεις η ζωή.


Ο κάθε αναγνώστης θέλει το κατάλληλο βιβλίο, αλλά και το κάθε βιβλίο θέλει τον κατάλληλο αναγνώστη. Έτσι, και η Κιμωλία του Δημήτρη Κωστόπουλου, ένα μελόδραμα όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο, θέλει έναν αναγνώστη αφοσιωμένο και έτοιμο για ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Με αφετηρία, ή μάλλον με αφορμή, τη Λέρο, η ιστορία ξετυλίγεται και ταξιδεύουμε στον χώρο και τον χρόνο. Ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι. Μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια των ηρώων του βιβλίου. Όλα ξεκινάνε και καταλήγουν στην Λέρο.

Οι ιστορίες μπερδεύονται, όπως συμβαίνει άλλωστε και στη ζωή. Τα γεγονότα συμβαίνουν και αλλάζουν τις κοινωνίες και τους ανθρώπους. Έρωτες, θάνατοι, πόλεμοι, πλούτη, φτώχια, όλα ένα κουβάρι που κανείς ποτέ δεν κατάφερε να λύσει.

Το στυλ γραφής του Δημήτρη Κωστόπουλου είναι πολύ ιδιαίτερο. Κοφτές προτάσεις, γρήγορες εναλλαγές, εικόνες σαν σε view master. Το ύφος του, προσωπικά, μου θύμισε κάτι  από Ταχτσή και το Τρίτο Στεφάνι.

Σε κάποια σημεία έχανα τις συνδέσεις, χρειάστηκα τον χρόνο μου και ηρεμία για να απολαύσω το συγκεκριμένο βιβλίο. Πέρασαν μερικές σελίδες, που αρκούσαν για να με βάλουν στον ιδιαίτερο ρυθμό της αφήγησης, και δεν ήθελα τελικά να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου.

Ήθελα να μάθω όλο και περισσότερα για το κάθε πρόσωπο που προστίθεντο σε αυτή την αλληλουχία γεγονότων. Σε αυτό το καλειδοσκόπιο ζωών και εμπειριών.

Ένα βιβλίο στις σελίδες του οποίου οι γενεές των ανθρώπων δίνουν η μία τη σκυτάλη στην επόμενη. Ένα νήμα που δένει όλους τους ήρωες μαζί, με τη Λέρο κέντρο όλων. Ξετυλίγεται σαν εκείνο το κουβάρι που ξεφεύγει από το χέρι μας και κυλλά ανεμπόδιστο γρήγορα στα χιλιάδες σκαλιά της ζωής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από εκδόσεις Αλεξάνδρια. Διαβάστε ένα απόσπασμα:
https://alexandria-publ.gr/wp-content/uploads/2020/12/kostopoulos-pages-1.pdf

 

Συλβάνα Παπαϊωάννου

 

Leave a Reply

%d