Ο Κήπος με τις Φράουλες – Φίλιππος Φιλίππου | Βιβλιοπαρουσίαση

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να δικαιολογήσει τις πράξεις του; Έχει το κάθε έγκλημα την τιμωρία που του αρμόζει; Η ηθική του καλού και του κακού είναι εύκολο να σχετικοποιηθεί.

Ο Αργύρης είναι ένας συγγραφέας σε απόγνωση, παγιδευμένος σε έναν γάμου που του προσφέρει τα προς το ζην, καθώς ο ίδιος έχει προ πολλού απολέσει την ικανότητα να προσφέρει στον εαυτό του.

Ένα τροχαίο που οδηγεί στον θάνατο της Φαίδρας, της συζύγου, λύνει τα δεσμά του και τον καθιστά μοναδικό κληρονόμο μιας διόλου ευκαταφρόνητης περιουσίας. Η οποία περιλαμβάνει και το ειδυλλιακό σπίτι στη Σαρωνίδα, στο οποίο διατηρεί έναν κήπο με φράουλες. Το κομμάτι του σπιτιού της Φαίδρας που θεωρεί πραγματικά δικό του.

Ελεύθερος πλέον κάνει σχέδια για το μέλλον του. Στο οποίο περίοπτη θέση έχουν τα ταξίδια και οι γυναίκες. Γυναίκες που δεν έλειπαν ήδη από τη ζωή του, παρόλο τον έγγαμο βίο του. Ένα τηλεφώνημα όμως θα θέσει σε κίνηση τους πιο σκοτεινούς μηχανισμούς που κρύβει μέσα του ο Αργύρης.

Ένα ζευγάρι θα τον επισκεφθεί και θα τον φέρει αντιμέτωπο με την αμφιβολία. Ήταν ατύχημα, έγκλημα ή αυτοκτονία ο θάνατος της Φαίδρας; Εκείνοι ισχυρίζονται πώς έχουν τις απαντήσεις και ζητούν αρκετά για να σωπάσουν.

Όσο η ιστορία εξελίσσεται, ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι ο ήρωας του Φίλιππου Φιλίππου είναι τελικά ο πιο σκοτεινός όλων. Καταφέρνει να πείθει τον εαυτό του ότι είναι το επίκεντρο όλων των καταστάσεων και να μετατρέπεται από θύμα σε θύτης. Στο μυαλό του η κάθε του πράξη όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά εξυπακούεται.

Θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κοινωνιοπαθή, τα γεγονότα στην ζωή του οποίου φέρνουν την αλήθεια του στην επιφάνεια. Έναν καλά κρυμμένο εαυτό που περίμενε καρτερικά να βιώσει στο πετσί του την Ντοστογιεφσκική ηθική του εγκλήματος και της τιμωρίας.

Ένας συγγραφέας που ζει για την μεγάλη έμπνευση!

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κεντρίζει την περιέργεια του αναγνώστη, όχι τόσο για το βασικό «έγκλημα» της υπόθεσης, αλλά κυρίως για τον τρόπο που ξεδιπλώνεται μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση το ποιόν του βασικού χαρακτήρα. Το μόνο, αμυδρό μειονέκτημα του βιβλίου, θα έλεγα ότι ήταν οι αναφορές σε αληθινά γεγονότα που δεν πρόσθεσαν κάτι επί της ουσίας στην πλοκή.

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από εκδόσεις Πατάκη. Διαβάστε ένα απόσπασμα:

https://www.patakis.gr/files/1192977.pdf

Leave a Reply