Χάνα – Alena Mornštajnová | Βιβλιοπαρουσίαση

Ξεκινώντας από ένα τυχαίο γεγονός, η Alena Mornštajnová αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών, οι οποίες αναγκάζονται να συνυπάρξουν, και κατ’ επέκταση την ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Βρισκόμαστε στο 1954 σε μια μικρή πόλη της Τσεχίας. Η 9χρονη Μίρα, παρά τις υποδείξεις των γονιών της, πηγαίνει κρυφά στο ποτάμι. Άθελα της πέφτει μέσα και έτσι η σκανδαλιά της αυτή δεν μένει κρυφή. Την επόμενη μέρα, στο εορταστικό γεύμα για τα γενέθλια της μητέρας της, θα την τιμωρήσουν στερώντας της το γλυκό.

Μπορεί ένα τόσο αμυδρά ασήμαντο γεγονός να καθορίσει όλη σου την μετέπειτα ύπαρξη; Μπορεί κάτι τόσο φαινομενικά αθώο, να σου σώσει τη ζωή; Και τελικά ο θάνατος είναι καταδίκη ή σωτηρία;

Μια έξαρση τύφου, θα οδηγήσει τους γονείς και τα αδέρφια της Μίρα στον θάνατο και εκείνη στη θεία Χάνα. Μια γυναίκα ισχνή, απόμακρη, σχεδόν απόκοσμη.

Με αφορμή λοιπόν μια ημέρα του 1954, η συγγραφέας μας μεταφέρει τόσο στην ιστορία της μικρής αυτής πόλης, όσο και στην άνοδο του Χίτλερ και στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη – τρεις χρονικές περιόδους, υπό το πρίσμα των βιωμάτων των δύο αυτών γυναικών.

Η Μίρα θα ανακαλύψει σταδιακά τους λόγους που η θεία Χάνα είναι τόσο σκοτεινή και κλειστή. Θα ανακαλύψει το παρελθόν της οικογένειάς της. Μαζί της και εμείς ανακαλύπτουμε, μέσα από το δεύτερο μέρος του βιβλίου, τον πόνο και την δυσκολία που γεννάει ένα σκληρό και βάρβαρο παρελθόν. Στο τρίτο μέρος, η ιστορία έρχεται μέσα από τα μάτια της θείας Χάνα. Μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο από τα τραύματα του παρελθόντος.

Ξεκινάς να διαβάζεις το βιβλίο και δεν μπορείς να υποψιαστείς ότι ένα γλυκό που στέρησαν από ένα παιδί μπορεί να οδηγήσει σε τόσες αποκαλύψεις. Δεν περιμένεις την αλήθεια του ολοκαυτώματος να βρεθεί έτσι ξαφνικά μπροστά σου.

Αυτή είναι άλλωστε και η ροή της ιστορίας. Φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα, μπλέκονται μεταξύ τους τόσο σφιχτά, που προκαλούν ανείπωτες τραγωδίες. Κανείς δεν σε προετοιμάζει για την τρέλα και τη βία που επακολουθεί ξαφνικά.

Ένα σκληρό βιβλίο, λόγω της θεματικής του, αλλά γραμμένο με τέτοιο τρόπο που η θλίψη και ο πόνος που κρύβονται στη σελίδες του, να αποτελέσουν μια μικρή κάθαρση για τον αναγνώστη.

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ:

https://alexandria-publ.gr/wp-content/uploads/2020/11/hana-pages.pdf

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top