Ο Μεγάλος Aποχαιρετισμός – Raymond Chandler | Βιβλιοπαρουρίαση

Μυστήριο, εγκλήματα και ένοχα μυστικά. Τα παραπάνω είναι μόλις τρία από τα πολλά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος ‘Ο μεγάλος αποχαιρετισμός’, του Raymond Chandler, έναν από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.  

Ο γνωστός -από τις υπόλοιπες αστυνομικές ιστορίες του Chandler ντετέκτιβ Μάρλοου, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος.  

Από τη μία, προσπαθεί να βοηθήσει τον αλκοολικό και όλο μπελάδες Τ. Λένοξ, με την ακατάστατη συζυγική του ζωή, ενώ παράλληλα φαίνεται να είναι ο κύριος μάρτυρας για τη δολοφονία της γυναίκας του τελευταίου, ο οποίος αποτελεί και τον βασικό ύποπτο του φόνου.  

Τι γίνεται όμως όταν και ο ίδιος ο Λένοξ βρίσκεται νεκρόςΞεκινάει ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων και συνενοχών.. 

Ο αφηγηματικός τρόπος του συγγραφέα, γλαφυρός, με έντονο το στοιχείο του λυρισμού. Η ψυχολογική ανάλυση των ηρώων, καθοριστική.  

Με φόντο τη μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας του ΄50 αλλά και τη πόλη του Μεξικό, η υπόθεση εκτυλίσσεται μέσα από τα μικρά κεφάλαια, στα οποία έχει χωριστεί το βιβλίο.  

Παρά τη μεγάλη έκταση του βιβλίου -532 σελίδες!- ο Chandler, καταφέρνει με μεγάλη βεβαιότητα να σε κρατήσει σε αγωνία. Η πλοκή της υπόθεσης κορυφώνεται σταδιακά.  

Τα κίνητρα των ηρώων, πολλές φορές σε βάζουν σε σκέψεις, καθώς δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρααλλά οι τελευταίες σελίδες θα αποζημιώσουν οποιαδήποτε κούραση, έχει πιθανώς δημιουργηθεί.  

Αναμφισβήτητα, ο Chandler, αξίζει να διαβαστεί και να κατακτήσει μια θέση στο μυαλό και την βιβλιοθήκη όλων.  

Έφη Καράμπελα

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

https://www.kedros.gr/product/9039/megalos-apoxairetismos.html

 

 

 

 

  

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top