Η νίκη του Creed III σε όλα τα επίπεδα & μια αρκούδα με κοκαΐνη

Creed III

Όταν όλα γύρω σου βυθίζονται στο σκοτάδι, χρειάζεται να βρεις αυτό το κάτι που θα σε κρατήσει λογικό και όσο περισσότερο στο φως. Η ψυχαγωγία ήταν πάντοτε η διέξοδος από τα βάσανα της καθημερινότητας, όσο μεγάλα και αν είναι αυτά. Γι’ αυτό το λόγο για να ξεκουραστεί το μυαλό μας και να ηρεμήσει η καρδιά μας, δείτε παρακάτω ποιες ταινίες κυκλοφορούν στους κινηματογράφους και μπορούν να σας κάνουν, τουλάχιστον για δυο ώρες, να χαθείτε σε κάτι διαφορετικό. Η πρόταση της εβδομάδας είναι αδιαμφισβήτητα το τρίτο μέρος του franchise με τον τίτλο, CREED III (⭐⭐⭐1/2).

Το μακρινό 2015, εμφανίστηκε η ταινία Creed όπου μέσα από τον κόσμο των ταινιών Rocky, χρησιμοποιεί τον γιο ενός εκ των βασικών ανταγωνιστών του ως τον ήρωα της ταινίας. Ακολούθησε η δεύτερη ταινία και τώρα στην τρίτη βρίσκουμε τον Adonis Creed (Michael B. Jordan) στην πιο ώριμη φάση του, να έχει απομακρυνθεί από την πυγμαχία και να προπονεί τα νέα αστέρια. Όμως μια γνωριμία από το κρυφό παρελθόν του ως έφηβος θα εμφανισθεί για να ζητήσει αυτά που του αναλογούν και όλα όσα έχτισε ο ίδιος κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Αν και η συνταγή φαίνεται η ίδια και όσοι ακολουθούν αυτό το σύμπαν που ξεκίνησε με το Rocky και ακολούθησε για την νεότερη γενιά με τον Creed ξέρουν τι να περιμένουν, δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια ο Michael B. Jordan παραδίδει μια δεμένη, έντονη και απαλλαγμένη από κλισέ ταινία που ξεπερνάει κατά πολύ την δεύτερη ταινία και στέκεται υπέροχα δίπλα στην πρώτη. Τα δυο ατού που προσθέτει στην ταινία είναι μια επική σκηνή μάχης κοντά στο τέλος και η επιλογή ως κύριου ανταγωνιστή στο πρόσωπο του Jonathan Majors. Ο Majors φαίνεται να είναι γεννημένος για να υποδύεται και να φέρνει στην μεγάλη οθόνη την πολυπλοκότητα ενός χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται ως ο κακός της υπόθεσης. Η αντίθεση του πριν και του μετά διαγράφεται έντονα στα αινιγματικά του εκφραστικά μέσα που από την μια συγκινούν ως μέρος μια λυπημένης φάτσα αλλά σου παγώνουν το αίμα όταν στα μάτια του διακρίνεις το κενό.

Η δεύτερη ταινία της εβδομάδας δεν χρειάζεται καμία κριτική σκέψη παρά να αφεθείς στην παράνοια της και όπου σε βγάλει. Φυσικά μιλάω για το Cocaine Bear (⭐⭐1/2).

Η ιστορία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που παραθέτονται και στα πρώτα λεπτά της ταινίας. Το 1985, μια αμερικάνικη μαύρη αρκούδα, κατάπιε μια ολόκληρη τσάντα γεμάτη κοκαίνη. Αυτή την τρελή αλλά απόλυτα αληθινή ιστορία, η Elizabeth Banks την φέρνει στον κινηματογράφο μέσω της ταινίας που σκηνοθετεί.

Πρόκειται το απόλυτο παράδειγμα μιας ταινίας που προσφέρει αστείες αλλά συνάμα ηλίθιες στιγμές μαζί με ωμές, βίαιες σκηνές. Δεν χρειάζεται καμία κριτική σκέψη πάνω σε αυτό που βλέπεις, γιατί με το που ξεκινήσεις να δικαιολογείς ότι γίνεται στην ταινία χάνεις ένα μεγάλο μέρος της διασκέδασης.

Η ταινία είναι το κύκνειο άσμα του Ray Liotta, ο οποίος πέθανε το 2022.

Τέλος, έχουμε την επίσημη υποψηφιότητα της Ιρλανδίας στην κατηγορίας Καλύτερη Διεθνή Ταινία για τα Oscar 2023. Το The Quiet Girl (⭐⭐) εξιστορεί το καλοκαίρι ενός μικρού κοριτσιού, στην Ιρλανδία του 1981, σε μια δυσλειτουργική οικογένεια όπου αποφασίζουν ότι πρέπει να ζήσει για όλο το καλοκαίρι με κάποιους συγγενείς. Μέσα σε αυτό το καλοκαίρι η μικρή θα μάθει πράγματα για τον εαυτό της όπως δεν μπορούσε με την κανονική της οικογένεια αλλά θα είναι το μέσο για την επούλωση ενός τραύματος της οικογένειας που την φιλοξενεί.

Ο τίτλος περιγράφει όχι μόνο τον κεντρικό ρόλο αλλά και τον ήρεμο δρόμο που επιλέγει η ταινία να παρουσιάσει την πλοκή για να φτάσει σε ένα συγκινητικό φινάλε. Δεν είναι μια ταινία που μπορούν να αντέξουν όλοι οι θεατές τον ρυθμό της ή όσα λένε οι σιωπές καλύτερα από τα λόγια αλλά πρόκειται για μια επιλογή για όλους όσοι χρειάζονται ταινίες που προσπερνούν το πρώτο επίπεδο των πραγμάτων.

Χρήστος Βασιλακόπουλος