Σουέλ | Κριτική Παράστασης

Σουέλ

Η παράσταση Σουέλ παρουσιάζεται στο Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Τσαπακίδη. Οι περιπέτειες μιας μοναχικής γυναίκας κατά την περίοδο της έξαρσης του κόβιντ, γίνονται το επίκεντρο για να αναδείξουν τους αστάθμητους παράγοντες της μοίρας. Κωμικά και δραματικά στοιχεία εναλλάσσονται διαρκώς αφήνοντας τον θεατή να δει σε αρκετά σημεία τον ίδιο του τον εαυτό.

Η πρωταγωνίστρια Ελπίδα Τοπάλογλου υποδύεται τη Μαρία, η οποία ξεκινά την παράσταση με ένα flashback στην εποχή της απομόνωσης. Πρόκειται για μια καθηγήτρια Αγγλικών με παριανή καταγωγή και παράδοση κουρσάρων, έγκλειστη πλέον στην ίδια πολυκατοικία με τους υπόλοιπους ενοίκους. Είναι o άνθρωπος που προσπαθεί να βρει την τάξη και την ηρεμία μέσα από πράξεις διφορούμενες. Το σκηνικό αποτελεί μια μικρογραφία από όσα συνέβησαν στην ελληνική κοινωνία με όλες τις δυσχέρειες και τα ευτράπελα που διαδραματίζονταν.

Ο χαρακτήρας της Μαρίας περιορίζεται στο πλαίσιο αυτό ανελευθερίας και καταπίεσης, πόσο μάλλον όταν κατάγεται από πειρατές! Το γεγονός αυτό την κάνει να προσπαθεί να επιβάλει κανόνες ησυχίας, ώστε να περισώσει την πνευματική της ισορροπία. Η σκληρότητά της, όμως, θα δώσει την θέση της στην αλληλεγγύη, όταν η τραγωδία χτυπά την πόρτα των γειτόνων της. «Μου κόπηκαν τα φτερά. Μια Άπτερος Νίκη ήμουνα».

Το flash back ακολουθεί ένα fast forward (είκοσι χρόνια αργότερα) με την Μαρία να βρίσκεται σε παραλία της Πάρου μαζί με την υιοθετημένη κόρη της. Λίγο πριν την αναχώρηση της δεύτερης για σπουδές στην Αθήνα, η μητέρα βρίσκεται σε ένα μεγάλο δίλλημα για το αν πρέπει να αποκαλύψει την αλήθεια της ή όχι. Η πανδημία μιας άλλης εποχής φαίνεται να έχει ακόμα βαθιές συνέπειες ακόμα και στο «ασφαλές» παρόν.

Ποιο είναι άραγε το αποτέλεσμα μιας επιλογής που παίρνουμε σε κρίσιμο χρόνο; Πώς οι ενέργειες του παρελθόντος μπορούν να καθορίσουν τις ζωές των ανθρώπων; Και το κυριότερο: Ποιες είναι οι συνέπειες ενός υπέρ το δέον περιοριστικού συστήματος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα; Όλα αυτά τα θέματα θα προσεγγίσει η παράσταση Σουέλ που θα μας κάνει να αναλογιστούμε τις αμέτρητες ιστορίες παράπλευρων απωλειών και ζωής-θανάτου.

 

https://www.viva.gr/tickets/theater/souel/

 

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)

%d bloggers like this: