Scream VI: Ο Ghostface δεν θα μας κουράσει ποτέ

Scream VI

Ήταν είκοσι εφτά χρόνια πριν, όταν ο Wes Craven άνοιγε ένα νέα κεφάλαιο στο είδος των θρίλερ με μια ταινία που έμελλε να γεννήσει ένα από τα πιο επιδραστικά franchise στην ιστορία του κινηματογράφο. Η αρχική τριλογία του Craven ολοκληρώθηκε με την έλευση της νέας χιλιετίας και επέστρεψε ακόμα μια φορά το 2011 με την τέταρτη ταινία με την υπογραφή του μαέστρου του τρόμου, πριν τον θάνατο του το 2015.

Έντεκα χρόνια μετά το δίδυμο Matt Bettinelli-Olpin και Tyler Gillett αποφασίζει να πάρει τα ηνία του ιστορικού franchise και να ξεκινήσει ξανά ο τρόπος. Φυσικά μιλάμε για τις ταινίες Scream και την έκτη ταινία που κάνει πρεμιέρα σήμερα.

Η ταινία του ’22 ακολούθησε τα γεγονότα από την ταινία του 2011 και ενώ είχε όλο το αρχικό cast που είχε επιβιώσει από την τελευταία ιστορία, συγχρόνως πρόσθεσε νέους χαρακτήρες που θα έφεραν το franchise στο σήμερα. Τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Scream, η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται όχι στο Woodsboro αλλά στην Νέα Υόρκη. Ακολουθούμε την Sam (Melissa Barrera) και Tara (Jenna Ortega) μετά τα γεγονότα της ταινίας του ’22, να προσπαθούν να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν την ζωή τους. Βέβαια κάτι πάει στραβά και πρέπει ξανά να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα Ghostface.

Όσοι είναι πιστοί θαυμαστές του franchise, ξέρουν πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες ταινίες συνδυάζουν το gore στοιχείο των δολοφονιών με το χιούμορ και την σάτιρα που κάνει η ίδια η ταινία στο είδος που ανήκει αλλά και σε άλλες ταινίες εφάμιλλες με την ίδια. Συνεχώς αναλύει τους κανόνες όπου στηρίζεται αλλά συγχρόνως τους πειράζει και θέτει νέα δεδομένα, κλείνοντας στο μάτι στον θεατή στο τι πρόκειται να συμβεί. Δεν παίρνει με την καμία σοβαρά τον εαυτό της και αυτό τους δίνει το ελεύθερο να δοκιμάζουν τα όρια του ίδιου του κοινού που πιστά βλέπει τις ταινίες τρεις δεκαετίες τώρα.

Η Sidney Prescott (ο εμβληματικός χαρακτήρας της Neve Campbell) για πρώτη φορά μετά το 1996, δεν συμμετέχει στην ταινία μιας και η ηθοποιός δεν συμφώνησε με τους παραγωγούς. Όμως αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από το να πεις κανείς, ότι πρόκειται για την καλύτερα ταινία του franchise μετά τις αρχικές ταινίες του ’90.

Το Scream VI (⭐⭐⭐⭐)έχει όλα όσα ζητάει ο θεατής και κάτι παραπάνω. Προσφέρει καλές και διασκεδαστικές σκηνές δράσης αλλά δεν χάνει σε κανένα σημείο τον αυτό-σαρκασμό που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες ταινίες του είδους. Επίσης, η σεκάνς στο μετρό της Νέας Υόρκης είναι από τις άρτιες σκηνές τρόμου εδώ και καιρό.

Επίσης στις αίθουσες κυκλοφορεί η ταινία Le Tigre et Le President ή με τον αγγλικό τίτλο The Vanished President (⭐⭐). Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα εξιστορεί την θητεία του Paul Deschanel, ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας πριν από εκατό χρόνια. Το περίεργο περιστατικό όπου έπεσε από το τρένο και χάθηκε για κάποιες ώρες είναι η αφορμή για να γνωρίσει το κοινό μέσω της ταινίας, την ιστορία ενός ανθρώπου που είχε όλες τις προθέσεις αλλά όχι το σθένος και την κατάλληλη ψυχική υγεία για να φέρει εις πέρας όλα όσα ήθελα για τον λαό της χώρας του. Σε ένα απόλυτα διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο, με αφορμή τον Πρόεδρο που όλοι ξέχασαν, η ταινία δείχνει τις πολιτικές ραδιουργίες που εξελίσσονται όχι προς όφελος του κόσμου αλλά για την υστεροφημία κάποιων.

Η ταινία έχει μια καλή αρχή με μια μέτρια και αρκετά κουραστική δεύτερη πράξη, για να καταλήξει με ένα τίμιο τρίτο και τελευταίο μέρος.

 

Χρήστος Βασιλακόπουλος 

%d bloggers like this: