Καλλίμορφη – Μιχάλης Μανωλιός | Βιβλιοπαρουσίαση

Να ζήσεις εσύ αντί να ζήσει ο εαυτός σου.
Να σωφρονίσεις έναν δολοφόνο κάνοντάς τον πρωθυπουργό.
Να πείσεις το έμβρυό σου ότι είσαι άξιος να το γεννήσεις.
Να ανακαλύψεις αν είσαι η ομορφιά σου.
Να σμιλέψεις την εκδίκηση σε τρεις συλλαβές κι ένα κορμί.
Να μάθεις αν η μαγεία κρύβεται στα ακροδάχτυλα αγαπημένου.

Δέκα πειράματα σκέψης που βλάπτουν σοβαρά την πεζότητα. Άβολες καταστάσεις και διλήμματα για την ύπαρξη, το πολίτευμα, το σώμα, τη φαντασία, το σεξ, την ηθική φέρνουν στα όρια τους πρωταγωνιστές και την κοινωνία, σε δέκα ιστορίες στιγμιότυπα της αέναης μάχης του ανθρώπου με τον εαυτό του.


Διαβάσαμε την τελευταία συλλογή διηγημάτων του Καλλίμορφη και αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι τελικά και η ελληνική πραγματικότητα χωράει λίγη καλή επιστημονική φαντασία. Μέσα από δέκα διηγήματα, δοκιμάζουμε τα όριά μας, μπαίνοντας σε Black Mirror καταστάσεις.

Το βιβλίο τα έχει όλα. Από κάψουλες που βγαίνοντας από αυτές ξανανιώνεις ίσα με εκατό χρόνια,  έμβρυα που αξιολογούν τους μέλλοντες γονείς, μέχρι και εξωγήινους που μπορεί και να μας ελκύουν σεξουαλικά. Μπορεί.

Ο Μιχάλης Μανωλιός είναι γνωστός στο αναγνωστικό κοινό με τα βιβλία του: Αγέννητοι Αδελφοί, Το βιβλίο και η περφόρμανς, Σάρκινο Φρούτο και έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό Aeon Award. Οπότε, αν αγαπάτε την επιστημονική φαντασία και δεν έχετε διαβάσει ήδη κάποιο από τα βιβλία του, ήρθε η ώρα να τον γνωρίσετε.

Αν πάλι δεν είστε fan της επιστημονικής φαντασίας, δεν σας αδικούμε είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος, το στυλ γραφής και των δέκα διηγημάτων θα σας μυήσουν σιγά-σιγά. Γιατί στην περίπτωση του Καλλίμορφη, ο συγγραφέας καταφέρνει και ισορροπεί ανάμεσα στη σκληροπυρηνική επιστημονική φαντασία και στην ενδιαφέρουσα αφήγηση ενός άλλου κόσμου, μιας άλλης αντίληψης, ενός άλλου τρόπου ζωής. Ένα βιβλίο αρκετά καλογραμμένο, με ιστορίες πού θα εύχεστε – ελπίζουμε – να μην γίνουν κάποτε πραγματικότητα!

Το ότι το βιβλίο περιέχει δέκα διηγήματα, τα οποία κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύμματος, και δεδομένου ότι δεν είναι απαραίτητο να διαβαστούν όλα με τη σειρά, μας έδωσε τη δυνατότητα στο Pastafloramag.gr να “τεστάρουμε” το βιβλίο, και να επιβεβαιώσουμε ότι σε όποιο αναγνωστικό φάσμα και αν ανήκετε, θα βρείτε μια αλήθεια σας σε κάθε ένα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα.

Leave a Reply