Ροδανθός – Σοφία Θεοδωρίδου | Βιβλιοπαρουσίαση

Όταν η Σμαράγδα, στα τέλη του 1874, φτάνει από την Κωνσταντινούπολη στη Σύμη με το καράβι του ηλικιωμένου Μόσκοβου, δεν περιμένει ότι στο νησί με τα πολλά προνόμια και τους επιδέξιους σφουγγαράδες θα βρει την ευτυχία. Η ευτυχία αυτή, ωστόσο, θα σημαδευτεί από πολύχρονη ατεκνία, μέχρι τη μέρα που θα κλείσει στην αγκαλιά της τον πεντάχρονο ορφανό Γιοσίφ, που οι συμπατριώτες της θα αποκαλέσουν «το Αραπί», δυσκολεύοντας την ένταξή του στην προηγμένη για τα δεδομένα της εποχής κοινωνία τους.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η Σμαράγδα θα βιώσει οδυνηρές απώλειες και μια βαριά προδοσία, που θα την υποχρεώσει να αφήσει τη Σύμη για τη Ρόδο λίγο πριν από την ανατολή του νέου αιώνα. Στη Ρόδο, όπου το χνότο του Οθωμανού είναι πιο αποπνικτικό, θα παρεισφρήσει στην ανδροκρατούμενη επιχειρηματική κοινότητα του νησιού με το άρωμά της, τον Ροδανθό. Κι ενώ η Τουρκοκρατία παραχωρεί τη θέση της στην Ιταλοκρατία και οι Έλληνες παλεύουν να διατηρήσουν την εθνική τους υπόσταση, η οικογένειά της θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επιβάλλουν ο Μεγάλος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο ιταλικός φασισμός αλλά κι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανοκρατία και ο μεγάλος λιμός που μαστίζει άγρια τα Δωδεκάνησα στο ξεψύχισμα του πολέμου.

Η ιστορία μιας οικογένειας στη Σύμη και στη Ρόδο, πολυκύμαντη και ταραχώδης σαν τη θάλασσα που περιβάλλει τα δύο νησιά, από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, με συνδετικό ιστό μια γυναικεία μορφή.


Πώς η απώλεια μπορεί τελικά να φέρει κάποιους ανθρώπους πιο κοντά; Πώς είναι τα πάντα γύρω σου να αλλάζουν δραματικά και εσύ να παλεύεις να σταθείς στα πόδια σου; Πώς είναι να ξεριζώνεσαι και να αλλάζεις τόπους, για να μπορέσεις να επιβιώσεις;

Στο τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα της, Ροδανθός, η Σοφία Θεοδωρίδου μας αφηγείται την ιστορία της Σμαράγδας και μας ταξιδεύει στη Σύμη και στη Ρόδο από τα τέλη του 19ου μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ο Ροδανθός είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα. Μπορούμε να μυρίσουμε το άρωμα του ρόδου. Να γευτούμε τη θάλασσα. Γεμάτο ανατροπές. Η Σμαράγδα χτίζει τη ζωή της στιγμή-στιγμή. Ποθεί, λαχταρά, αγαπά και προδίδεται. Καταρρέει, αλλά καταφέρνει ξανά να αναδυθεί πιο δυνατή.

Όσο ξεδιπλώνονται τα γεγονότα στη ζωή της Σμαράγδας, τόσο ο αναγνώστης έρχεται λίγο πιο κοντά στην αλήθεια της συγκεκριμένης εποχής. Μέσα από ένα συνδυασμό ιστορικών γεγονότων και μυθοπλασίας, καταφέρνουμε να δούμε το πόσο πολύ έχει μελετήσει η συγγραφέας την ιστορική περίοδο με την οποία καταπιάνεται.

Οι κατακτητές εναλλάσονται, πόλεμοι μαίνονται και η πολυπόθητη ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα αργεί να συμβεί. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα των νησιών αυτών. Ζούμε ζωές που στα μάτια μας φαίνονται αλλιώτικες, αλλοτινές.

Σε 800 σελ., καθόλου πολλές για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο αναγνώστης θα έρθει πολύ κοντά με τη Σμαράγδα. Σχεδόν θα ζήσει τη ζωή της. Θα κλάψει, θα ερωτευθεί, θα αναπολήσει. Θα λαχταρήσει ένα παιδί. Θα μάθει να αγαπά το διαφορετικό. Θα δει τη ζωή με τη ματιά ενός μικρού νησιού.

Ένα βιβλίο που θα γίνει το καλύτερο δώρο τώρα τις γιορτές, για τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ.

Leave a Reply