Υπερβατικό βασίλειο – Yaa Gyasi

Υπερβατικό βασίλειο

Διάβασα το βιβλίο της Yaa Gyasi, Υπερβατικό βασίλειο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και έρχομαι να σας μιλήσω για αυτό το καταπληκτικά σημαντικό βιβλίο. Η Gyasi, φανερά επηρεασμένη από την προσωπική της εμπειρία καθώς είναι γεννημένη στην Γκάνα και μεγαλωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιράζεται με την ηρωίδα της, την Γκίφτι (γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες με καταγωγή από την Γκάνα) την εμπειρία της διπλής ταυτότητας και της αίσθησης ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Η μετανάστευση αποτελεί ένα από τα κυρία στοιχεία του βιβλίου. Η προσπάθεια των ανθρώπων να ενταχθούν σε μια κοινωνία που δεν είναι έτοιμη να τους δεχτεί και η ανάγκη να γίνουν ένα με εκείνους όπως οι χαμαιλέοντες γίνονται ένα με το περιβάλλον τους, αρκούν για να μας δώσουν ένα έντονα συναισθηματικό βιβλίο. Η γραφή της είναι λιτή αλλά, όπως προανέφερα, γεμάτη συναισθηματική δύναμη. Χρησιμοποιεί σύντομες αναδρομές και εσωτερικό διάλογο για να χτίσει τη συναισθηματική ένταση και να μας εισάγει τόσο στον κόσμο της Γκίφτι όσο και στον δικό της.

Η απώλεια από εθισμούς ή η απώλεια κατά επιλογή από ανθρώπους που περιβάλουν την οικογένειά της, κάνουν την Γκίφτι να προσπαθεί συνεχώς να φτιάξει έναν ανθεκτικό εσωτερικό κόσμο ο οποίος συγκρούεται τόσο με την ίδια, όσο με όσους είναι κοντά της. Επιστρέφω στην θρησκεία, καθώς ο τρόπος προσέγγισης αυτής, γίνεται προσεκτικά μα άκρως αληθινά. Με προβληματίζει το ζήτημα αυτό αφού η ίδια δεν έχω καταλήξει ούτε πιστή ούτε άθεη. Με προβληματίζει ο φανατισμός κυρίως. Είτε των μεν είτε των δε. Αφήνω ένα απόσπασμα που πραγματικά μου άρεσε πολύ:

Διαβάζουμε την Βίβλο με τον τρόπο που θελουμε να την διαβάσουμε. Η Βίβλος δεν αλλάζει, όμως αλλάζουμε εμείς.

Ο λόγος που με άγγιξε είναι γιατί αυτή η παρατήρηση κούμπωσε σε ένα παράδειγμα όπου ένας πάστορας πριν από ένα προσωπικό συμβάν (αμαρτία κατά την Βίβλο) διάβαζε συγκεκριμένα εδάφια αλλά μετά από αυτό επέλεξε εκείνα που ήταν πιο ανοιχτόμυαλα ή έδειχναν μια άλλη πτυχή της πίστης που μέχρι τότε δεν υποστήριζε προφανώς ο ίδιος. Μετά το “Επιστροφή στην πατρίδα” η Gyasi έφερε για ακόμη μια φορά ένα πραγματικά καλογραμμένο βιβλίο. Μου άρεσε πολύ και θα έλεγα να σας το κάνετε δώρο σίγουρα φέτος τα Χριστούγεννα!

Σέρυ Μπέντο